На виділені Кабміном 850 мільйонів в АТО побудували тільки 10% опорних пунктів
21.12.2017   //  

На початок жовтня прийнято до експлуатації та передано міністерству оборони 24 взводних опорних із запланованих 232 інженерних споруд.

Про це стало відомо з ухвали Краматорського міського суду Донецької області, куди слідчий військової прокуратури звернувся в рамках розслідування кримінального провадження №42016051100000144 від 29.02.2016р.

З матеріалів суду відомо, що в березні 2015 року Кабмін з метою укріплення обороноздатності виділив Міністерству оборони 850 млн грн. на будівництво інженерних споруд в зоні АТО. Також 20 обласних державних адміністрацій повинні були на території Донецької та Луганської області обладнати 232 взводних опорних пунктів (ВОП).

Побудовані споруди мав приймати на баланс Квартирно-експлуатаційний відділ м. Луганськ (знаходиться в Слов’янську Донецької області). Станом на 1 жовтня 2017 КЕВ прийняв на баланс та передав Збройним силам під охорону та експлуатацію лише 24 об’єкта, оскільки інші залишилися недобудованими.

Допитаний як свідок начальник інженерної служби Угрупування Нагвардії «Д» розказав, що сектору було передано 52 взводних опорних пункти.

Під час прийому укріплень нацгвардія вказала на їх недоліки. Серед них: взагалі недобудовані фортифікаційні споруди; залізобетонні конструкції замінені на дерев’яні; відсутні окремі елементи металевих конструкцій (двері, габіони), які навіть не встановлювалися; не зроблене укріплення траншей, через що вони обвалилися; відсутні або браковані дренажні системи, через що підтопило частину ВОПів.

Відповідно до датованого вереснем 2017 року висновку директора ДП міністерства оборони «Центральний проектний інститут», п’ять ВОПів в Новоайдарському районі не відповідають проектній документації. Навіть візуальна оцінка зразків дозволила побачити неоднорідність та недостатню кількість щебеню у бетонній суміші. А результати випробувань показали, що міцність бетонних виробів не відповідає проектним показникам – їх стійкість від засобів ураження зменшилася на 76%. В суді військова прокуратура також надала інформацію з листа начальника Головного управління оперативного забезпечення ЗСУ про те, що на ВОП в Попаснянському районі Луганської області зруйнувалося 200 метрів укріплених траншей. При цьому, руйнування відбулися без впливу на них озброєнь чи військової техніки.

В суді військова прокуратура заявила, що оглянула десять ВОПів в Донецькій області і виявила, що вогневі позиції не обшиті шумоізоляцією, не обладнані протикумулятивними решітками, відсутні металеві вентиляційні труби, траншеї не обшиті геотекстилем, унаслідок чого руйнуються під впливом природних факторів. Ці пункти будувалися Донецькою ОВЦА, тому в суді прокуратура просила надати доступ до документів про їх будівництво, які знаходяться в Департаменті капітального будівництва. Суд це клопотання задовольнив.

З інших судових ухвал відомо, що на десяти ВОПах Волинської ОДА в Донецькій області замість залізобетонних конструкцій встановлені 20-футові металеві контейнери.

Нагадаємо, уряд Арсенія Яценюка в 2014 році розпочав проект по укріпленню україно-російського кордону «Стіна». З виділених на кінець 2017 року 680 млн грн. значну частину коштів отримали фірми-«прокладки».