Фірма депутата-митника стала одним із монополістів на Сумщині по реалізації майна митниці
18.12.2017   //  

ТОВ «Автопорт-сервіс» із 2015 року стала однією із трьох фірм у Сумській області, які можуть реалізувати безхазяйне майно та майно, що переходить у власність держави, зокрема, і митниці. Про це «Нашим грошам» стало відомо із реєстрів Державної фіскальної служби за 2015, 2016 та 2017 роки та сайту «Української універсальної біржі».

Фірма «Автопорт-сервіс» зареєстрована на території сумського митного посту «Центральний» на вулиці Воровського (колишня – Вєтрова), 35. У 2015, згідно витягу з Реєстру речових прав на нерухоме майно, вона взяла в Сумської міської ради за цією ж адресою 0,89 га землі в оренду. А нині по договору надає у безоплатне користування митниці частину будівлі по вулиці Воровського, 35.

Фактично транспортні засоби, щодо яких проводиться процедура митного оформлення та контролю на митниці, повинні бути доставлені у зону митного контролю ТОВ «Автопорт-сервіс». За перебування у зазначеній зоні справляється плата грішми.  Про це «Нашим грошам» стало відомо з ухвали в Єдиному реєстрі судових рішень.

Також «Автопорт-сервіс» має дозвіл на провадження митної брокерської діяльності, а в мережі інтернет пропонує готельні номери, офісні приміщення та послуги кафе.

Якщо правоохоронці підозрюють митників і якусь фірму в махінаціях на митниці, то вони просять у фірми «Автопорт-сервіс» журнал в’їзду-виїзду транспортних засобів у яких містяться та копії відеозаписів з камер відеоспостереження, розташованих у зоні митного контролю. Цими правоохоронцями, як правило, є слідчі слідчого відділу прокуратури Сумської області, де заступником прокурора працює Сергій Маслюк. А брат прокурора Євген Маслюк працює у митних органах.

Бенефіціарним власником фірми значиться 71-річна пенсіонерка Надія Черепова, а директором – колишній замначальника Сумської митниці, нині депутат Сумської облради Андрій Кисіль («Укроп»).

Кар’єра Андрія Киселя на митниці закінчилася наприкінці 2010 року одночасно з кар’єрою Євгена Маслюка – брата заступника прокурора Сумської прокуратури Сергія Маслюка. Андрій Кисіль тоді тимчасово виконував обов’язки начальника Глухівської митниці, яку раніше, у 2004-2005 роках очолював. А Євген Маслюк працював інспектором відділу митного оформлення №2 митного посту «Бачівськ» Глухівської митниці.

У вересні 2010 у міжнародному пункті пропуску «Бачівськ» пройшла перевірка. Під час неї звірили транспортні засоби, які їхали Україною в режимі «транзит» та направлялися через пунт пропуску «Бачівськ» до Брянської митниці РФ. Перевірка встановила, що в російських базах даних нема інформації щодо 55 автомобілів, які протягом березня-серпня 2010 проїхали через «Бачівськ». Під час службового розслідування встановили, що Євген Маслюк здійснював митний контроль та оформлення двох автомобілів, хоча вони пункт пропуску не перетинали і не були в зоні митного контролю пункту пропуску. Після цього Євгена Маслюка у жовтні 2010 звільнили.

У лютому 2011 Євген Маслюк через суд поновився на роботі. Митника врятувала судово-технічна експертиза, яка сказала, що печатки на супровідних документах автомобілів-«привидів», які не перетинали пункт пропуску – не належать Маслюку. Нині брат зампрокурора Сумської області трудиться старшим інспектором митного поста «Ромни» Сумської митниці ДФС.

Андрій Кисіль, тимчасовий шеф Євгена Маслюка приблизно в цей же період – травень і червень 2010 року – двічі притягувався до дисциплінарної відповідальності у вигляді оголошення догани «за неналежну організацію роботи Глухівської митниці у напрямі протидії контрабанди та митним правопорушенням» та за «неналежне виконання службових обов’язків з організації роботи Глухівської митниці, контролю за службовою діяльністю підлеглих, що призвело до невиконання у квітні 2010 року завдань зі справляння податків і зборів».

У липні 2010 року Кисіля звільнили після перевірки, яка виявила недоліки в організації митного контролю пункту пропуску «Юнаківка». Митник намагався поновитися через суд, але отримав відмову – суд, зокрема, врахував дві догани дфсника по Глухівській митниці.