- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Екс-голова «Автодоріг України» виграв у «труханівців» ще 71 мільйон «Київавтодору» помічника Пресмана

КК «Київавтодор» 11 грудня за результатами тендеру замовила ПАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50» капітальний ремонт дорожнього покриття проспекту Павла Тичини за 70,88 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

До кінця 2019 року проспект відремонтують на ділянці від Дніпровської набережної до вулиці Березняківської у Дніпровському районі.

За підсумковою відомістю ресурсів, асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу Б марки 1 з полімером (Б-20 МКА) коштує 2 195 грн./т, а щільний крупнозернистий типу А марки 1 з полімером – 2 078 грн./т, що відповідає ринковим [2] цінам [3] (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

Ціни бетонів сягають 1 045 грн./куб. м, що теж не перевищує ринкового рівня.

Гранітні бортові камені 1ГП замовили по 600 грн./м, тоді як нещодавно на іншому тендері «Київавтодору» вони коштували на 7% дешевше – 560 грн./шт. У гуртовому продажу їх можна знайти на 75% дешевше – по 320 грн./шт. [4]

Натомість бетонні плити ФЕМ (цегла стандартна, колір на білому цементі) купили по 206 грн./кв. м, що на чверть дешевше від ціни згаданих торгів «Київавтодору» в 258 грн./кв. м [5].

Гарантійний строк на гранітний бортовий камінь становить 15 років, на бетонний і залізобетонний бортовий камінь, азбестоцементні труби, чавунні люки та зливоприймальні решітки, бетонні опорні плити під люки – 10 років, на покриття з асфальтобетону і плитки – 5 років, на розмітку пластиком – рік.

На заробітну плату піде 3,48 млн грн., тобто п’ять відсотків загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще піввідсотка – 373 тис грн.

Ціна угоди на третину відсотка нижча від очікуваної вартості закупівлі в 71,13 млн грн.

Єдиним допущеним конкурентом було ПП «Київшляхбуд» із групи [6] авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова, причому обидва учасники не знижували ціну під час аукціону.

Раніше власником 84% акцій «БШБУ № 50» був громадянин Росії, ім’я котрого SMIDA не розкриває. Але у березні 2015 р. його частка зменшилась до 9,8%. Нині пакет у 74% належить гендиректору фірми Віктору Гавриленку. У 2002-2003 рр. той очолював ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України».

Нинішній керівник [7] «Київавтодору» Олександр Густєлєв раніше був помічником [8] екс-нардепа від Партії регіонів Олександра Пресмана (нині – група «Партія «Відродження»). Пресман в інтерв’ю [9] не приховує дружні стосунки з мером Одеси Трухановим.

Нагадаємо, також НАБУ  розслідує [10] можливу розтрату понад 800 млн грн. бюджетних коштів на тендерах Трухановим, посадовцями міськради, «Київшляхбуду», ТОВ «Ростдорстрой» та інших компаній.