- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Імпортери стверджують, що можуть постачати в тюрми рибу удвічі дешевше від тендерних фаворитів

Ціна риби путасу з доставкою в Україну складає 27 грн. за кілограм, що вдвічі менше від ціни, за якою цю рибу закупила Державна кримінально-виконавчої служба України.

Про це йдеться в листі асоціації «Українських імпортери риби та морепродуктів» до органів влади, що є у розпорядженні «Наших грошей».

Асоціація повідомила, що Департамент забезпечення діяльності ДКВСУ провів тендер на закупівлю замороженої риби путасу та сардинели з очікуваною вартістю 115,94 млн грн [1]. Переможцем торгів була запропонована риба по 54,80 грн./кг.

Риба путасу та сардинела імпортується до України з Ісландії, Норвегії та Фарерських островів, ціна її з доставкою в Україну складає 27 грн./кг. На підтвердження цього Асоціація додала до листа прайси іноземних торгівельних компаній (англійська назва путасу – «blue whiting», латинська назва – «Micromesistius poutassou»).

[2] [3] [4]

В Асоціація також назвали дискримінаційними тендерні вимоги Департаменту забезпечення діяльності ДКВСУ. А саме вимогу до учасника мати досвід з виконання договорів з постачання аналогічної риби та «сертифікату на систему екологічного керування» на підтвердження заходів з захисту довкілля.

На думку Асоціації, такий сертифікат потрібен тільки для виробництва або переробки продукції. А путасу та сардинела імпортуються до України в замороженому вигляді без будь-якої переробки.

З системи «Прозорро» відомо [5], що в згаданому тендері Департаменту забезпечення діяльності ДКВСУ приймав участь представник Асоціації – ТОВ «Кліон». Але ця фірма не оскаржувала «дискримінаційні» вимоги в Антимонопольному комітеті. Пропозиція фірми була відхилена через те, що вона нібито завірила електронним цифровим підписом усю пропозицію, а не кожний документ окремо, надала накази без запису  про ознайомлення уповноваженої ними особи з їхнім змістом, не всі папери на підтвердження впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів та інші недоліки. І своє відхилення фірма не оскаржувала також.

Натомість в АМКУ оскаржувала відхилення своєї пропозиції ТОВ «Торгів дім «Бухта удачі». Тендерний комітет відхилив її пропозицію через недоліки, схожі з «Кліон». Однак адмінколегія визнала всі підстави правомірними, окрім однієї: насправді ЕЦП був накладений на кожен файл усередині архівів. Недоліки допущених пропозицій скаржник теж не зміг довести.

Нагадаємо, за результатами тендеру Департамент забезпечення діяльності ДКВСУ 30 травні замовив [1] ТОВ «Дніпро Рівер Груп» риби на 114,89 млн грн. Це було перше замовлення за держкошти фірмі, яка була створена в травні 2016 року. Власником «Дніпро Рівер Груп» вказаний киянин Костянтин Хоніч. 24 листопада Державна установа «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України уклала [6] угоду з «Дніпро Рівер Груп» на постачання риби на 41,20 млн грн. за даними «Прозорро», інших замовлень фірма не отримувала.