- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Заммера Білої Церкви з Оппоблоку роздавав своїм фірмам ремонтні підряди на мільйони бюджетних коштів

У місті Біла Церква (Київська область) бюджетні гроші на ремонт та реконструкцію доріг, тротуарів та міжбудинкових проїздів отримує фірма екс-заступника міського голови Віктора Ярового «МЖК-БУД БЦ», причому поза конкуренцією. Про це написала [1] Валентина Новицька у «Ні корупції!»

Зокрема, 1 грудня Департамент житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради  уклав [2] з «МЖК-БУД БЦ» угоду про капітальний ремонт прибудинкових територій та проїздів по вулиці Вокзальна, 22 за 623 тис грн. Причому, у системі Прозорро» ні самого договору, ні додатків до нього не завантажено. Відповідно, невідомо, за якими цінами і у який термін буде виконано ремонт.

1 грудня Департамент ЖКГ також замовив «МЖК-БУД БЦ» капітальний ремонт [3] покриття тротуарів по провулку Грузинському за 650 тис грн. та капітальний ремонт [4] покриття тротуарів по вулиці Офіцерська за 704 тис грн. Усі підряди були отримані без конкуренції.

Засновником та бенефіціаром ТОВ «МЖК-БУД БЦ» є Віктор Яровий. А керівником і підписантом його син Євген. Віктор Яровий до липня 2016 року був заступником міського голови Білої Церкви Геннадія Дикого. Крім того, Яровий є членом політичної партії «Опозиційний блок».

Після того, як активісти руху «Під контролем» вказали на факт зловживань із боку Ярового, прокуратура Київської області встановила [5], що колишній заступник Білоцерківського мера упродовж 30 днів після призначення не передав в управління іншій особі належні йому корпоративні права та залишався одноособовим засновником фірми. Тобто він був і чиновником, який розподіляв підряди, і бізнесменом, які ці підряди виконував.

Видання порахувало, що «МЖК-БУД БЦ» отримало підрядів на майже 15 млн грн. Причому справи фірми різко пішли вгору у 2015 році, коли Яровий опинився у владному кріслі. Найбільшими замовниками «МЖК-БУД БЦ» є відділ капітального будівництва Білоцерківської міської ради та департамент житлово-комунального господарства тієї ж міськради.

За даними «Під контролем», Яровий контролює ТОВ «БУД-ВЕСТ БЦ», яке у липні-серпні 2016 року отримало підряди на проведення ремонту тротуарів по вул. Логінова на загальну суму 479 тис грн. Фірма була створена у березні минулого року, а її засновник та керівник Віталій Сухоруков раніше працював у  «МЖК-БУД БЦ» Ярового.

Згідно з декларацією [6] Ярового за 2016 рік, у нього та у дружини є 1 будинок, 2 офіси, 4 квартири та 32 земельні ділянки. Також у родини є 3 автомобілі. Готівкою подружжя має $9 тис на двох.

Від «Наших грошей»:

За даними системи «Прозорро», у 2016-2017 рр.  «БУД-ВЕСТ БЦ» отримало підрядів на загальну суму 6,21 млн грн. від єдиного замовника – відділу капітального будівництва Білоцерківської міськради.

У 2017 році Білоцерківський міськрайонний суд Київської області оштрафував [7] Ярового на 5100 грн. за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

Яровий є також власником ТОВ агрофірма «Глушки», ТОВ «Острійківське» та співзасновником ТОВ «Будівельний альянс І К».