- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Київраді пропонують передати тестю Насірова та Алієву землю, яку орендувала підозрювана у фіктивності фірма

На найближчу сесію Київської міської ради (КМР) внесене питання щодо змін до договорів оренди земельних ділянок, наданих ТОВ «Ковчег». Про це йдеться в проекті [1] рішення міськради, яке оприлюднене на сайті КМР.

В ньому пропонується внести зміни до договорів оренди земельних ділянок (категорія земель – землі житлової та громадської забудови), укладених між КМР та «Ковчегом» у 2004 та 2011 рр., та змінити по договорам «Ковчег» на ТОВ «Скайпроджект», оскільки на останню фірму переходить право власності на нерухоме майно. Мова йде про договір купівлі-продажу об’єкту незавершеного будівництва від 29 травня 2017 року.

[2]

У 2004 році Київрада надала [3] в оренду «Ковчегу» землю площею 0,1372 га на перетині Предславинської з вул. Лабораторною (раніше Ульянових), у Печерському районі коло Палацу «Україна». Того ж року фірма викупила житловий будинок за цією адресою. Міськрада ухвалила рішення [4] про передачу фірмі двох ділянок загалом на 0,42 га під будівництво. Ділянку площею майже 14 соток – фірмі віддали в оренду, а ще одну по сусідству площею 0,28 га продали за 2,81 млн грн.

Також у 2004 році голова КМДА Олександр Омельченко підписав розпорядження [5] про надання дозволу «Ковчегу» на роботи не по викупленому будинку та на реконструкцію та забудову сусідньої території по вул. Червоноармійській, 91 та 93, по вул. Предславинській, 22 і по вул. Ульянових, 11а літ. «Б». Будівництво розпочали у 2006 р., однак так і не завершили.

У 2011 році «Ковчегу» надали в оренду сусідню ділянку площею 0,0095 га на вул. Лабараторній 9-в. Згідно з даними Кадастрової карти та Майновим реєстром, наразі біля Палацу «Україна» «Ковчег» має чотири земельні ділянки загальною площею 0,3155 га. У травні та вересні 2017 року всі ці ділянки фірма передала в суборенду «Скайпроджекту», яка по сусідству у приватній власності має три ділянки загальною площею 0,8355 га за адресами: вул. Предславинська, 7/20, у кварталі, обмеженому вулицями Великою Васильківською, Предславинською та Ульянових, а також Червоноармійська, 93.

Власником трьох ділянок за договорами купівлі-продажу «Скайпроджект» став 29 травня, тобто у той самий день, коли придбав незавершене будівництво (об’єкт житлової нерухомості, готовність якого складає 64%), яке знаходиться на семи ділянках, які належать або знаходяться в суборенді і фірми. Того ж дня «Скайпроджект» за вищевказаними адресами купив два нежилих будинки, чотири нежилих приміщення та три квартири загальною площею 920 кв м.

ТОВ «Скайпроджект» створене у 2016 році. Його засновниками є тесть відстороненого глави ДФС Романа Насірова, відомий забудовник Олександр Глімбовський та ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Фінансист», бенефіціаром якого є ще один відомий забудовник Вагіф Алієв.

Власниками фірми «Ковчег» є Владислав Шевченко і Євген Зарицький. «Ковчег» є співзасновником фірми ТОВ «Торговий дім «Фенікс». Там «Ковчегу» належить 99%, ще 1% записаний на Юрія Бобра. Бобер  багато років був зареєстрований [3] за однією адресою з Володимиром Крапивиним, бізнес-партнером і другом колишнього першого замголови КМДА Кличка Ігоря Ніконова і Вагіфа Алієва (Ніконов розповідав в інтерв’ю, що його «К.А.Н.» – це абревіатура від прізвищ трьох засновників «Крапивин-Алієв-Ніконов»).

Один з власників «Ковчегу» Шевченко є бізнес-партнером Вікторії Глєбової, яка у свою чергу є партнеркою Галини Рябікіної, дружини колишнього замголови КМДА Кличка Павла Рябікіна.

У 2015 році Державна фіскальна служба відкрила кримінальне провадження за статтею «Фіктивне підприємництво», в якому фігурувало ТОВ «Ковчег». Згідно з ухвалою [6] Солом’янського райсуду Києва від 15 травня цього року (за два тижня до продажу недобудови), слідчий ДФС звернувся з клопотанням надати доступ до бухгалтерських документів фірми щодо господарський операцій з ТОВ «Мегалайн Глобал Юкрейн». Це підприємство будувало [3] висотку на замовлення «Ковчегу» неподалік Палацу «України», а також було підрядником [7] будівництва ТРК «Лавина» для Алієва.