- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

14 разів в Роттердам і назад: сільрада замовила рекордно дорогий антрацит з ОРДЛО по 7 300 за тонну

Благодатненська сільська рада Арбузинського району Миколаївської області 1 листопада за результатами тендеру замовила ТОВ «Oc-Нова 2007» вугілля на 563 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Цьогоріч у сім сіл району поставлять 9 т вугілля марки ДГ (25-200) по 4 180 грн. за тонну і 72 т вугілля марки АО (13-25) по 7 300 грн. за тонну, що відповідає $270.

Остання антрацитова марка коштує на 14% дорожча від найвищої ціни із Топ-10 літніх цін на антрацитові марки вугілля [2].

ПАТ «Центренерго» купує американське вугілля по $113 [3], або 2 903 грн./т. За даними держкомпанії, ціна вугілля на біржі «NYMEX» плюс транспортування залізничним і морським транспортом і доставка до порту «Южний» складає $103, або 2 646 грн./т. Навіть з урахуванням 20% ПДВ обидві названі ціни принаймні удвічі нижчі від тендерної ціни Благодатненської сільради.

Формулою «Роттердам+» передбачено, що енерегетики закладатимуть в тариф на електроенергію окрім вартості самого вугілля ще його вартість транспортування ($12) та перевалки ($7) в українському порту. Таким чином аби отримати ціну вугілля для Благодатненської сільради $270 потрібно до його нинішньої ціни в голландському порту $92 додати ще $178. Це відповідає одноразовій перевалці в порту і 14-разовому перевезенню від Роттердама до Одеського порту туди назад.

Переможець приніс договори про поставку від ФОП Мовчан Олег Сергійович із Павлограду Дніпропетровської області та столичного ТOB «Донуглеторг Групп» [4] донеччанина Павла Сілютіна. Останнє, за даними «Економічної правди» [5], приймає відвантажене із зони АТО вугілля на підконтрольній Україні території.

Ціна угоди на 0,7% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 567 тис грн.

Єдиним конкурентом було ПрАТ «Виробниче об’єднання «Облпаливо», причому обидва учасники не знижували ціну під час аукціону.

Офіційно «Облпаливом» володіє [6] кіпрський офшор «Ісмл інвестмент кепітал менеджмент лімітед», який номінально належить вірґінцю Рікардо Васкезу. Наглядову раду очолює вищезгаданий Андрій Богданов, а правління – Олександр Лук’янов.

«Ос-Нова 2007» зареєстрована в селищі Кавуни Миколаївської області на одесита Олега Андрузського. Раніше засновником була Людмила Суховій з Одеси, а до неї – одесит Кирило Глущенков. Фірма є регулярним суперником [7] «Облпалива» на вугільних тендерах Одещини.