Мінінфраструктури з подачі АМКУ розбиває монополію екс-замголови митниці на документообіг у морпортах
04.12.2017   //  

Міністерство інфраструктури України направляє в Кабмін погоджений з АМКУ проект постанови із пропозицією щодо створення інформаційної системи «Морське єдине вікно». Про це повідомила уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Система взаємодіятиме з усіма іншими системами, задіяними в технологічній схемі пропуску через державний кордон водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними.

Впроваджується «Морське єдине вікно», адміністратором якого буде ДП «Адміністрація морських портів України». Далі до нього підключаються інформаційні системи електронної взаємодії, що впроваджуються учасниками портового співтовариства або окремо кожним із його учасників з урахуванням Типової технологічної схеми та Правил надання послуг у морських портах України, що затверджується Мінінфраструктури.

За словами Загребельської, це означає, що учасники портового співтовариства зможуть обирати, використовувати Інформаційну систему портового співтовариства (ІСПС) від ТОВ «ППЛ 33-35», або інші інформаційні системи на ринку, або створити свою.

Нагадаємо, в 2013 році в Одеському торговельному порту в якості пілотного проекту була впроваджена ІСПС. Тоді було заявлено, що буде створене «єдине вікно», в яке підприємці для оформлення вантажу будуть подавати документи для контролюючих органів  в електронному вигляді. Однак цей проект перетворився у приватну монополію фірми «ППЛ 33-35». За даними програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», це стало звичайною електронною чергою, бо після перегляду документів контролюючими органами підприємцям все одно необхідно їхати із тими самими документами, щоб контролери проставили печатки і підписи. За право постояти в черзі потрібно платити, але не державному порту. І Адміністрація морських портів України недоотримує десятки мільйонів гривень через монополію «ППЛ 33-35» на електронний документообіг у морських портах.

Із кінця 2016 р. АМКУ досліджував, чи відповідає порядок використання та підключення до ІСПС вимогам законодавства про захист економічної конкуренції. У квітні 2017 року комітет схвалив свої пропозиції до Кабміну щодо вирішення проблеми. А влітку відкрив справу щодо зловживання «ППЛ 33-35» монополією на ринку послуг з технічної підтримки та обслуговування ІСПС.

Одеська «ППЛ 33-35» належить ПрАТ «Пласке» Олега, Людмили та Інесси Платонових.

Із 2013 р. нею керує Олександр Федоров, який довго працював на митниці. Зокрема, він був заступником голови Державної митної служби України з 2005 р. принаймні по 2010 р.

До 2013 р. «ППЛ 33-35» очолював Іван Ліптуга – нинішній радник першого віце-прем’єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.

Платонов є членом громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та президентом Асоціації транспортно-експедиторських та логістичних організацій України «Укрзовніштранс». Він заснував Благодійний фонд сприяння муніципальному баскетбольному клубу «Одеса», а Людмила та Інесса Платонови – ТОВ «Пласке Тревел».

Директором «Пласке» зараз є Сергій Соколов, а раніше посаду займав Артем Хачатурян.