- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Кормова база СБУ. «Укртрансгаз»

[1]СБУ вимагає оплатити десятки мільйонів тендерним «прокладкам», які працюють за схемами людей Януковича.

(Див. також про СБУ і продавців льодяників «Стрепсілс» [2], і перитонеальний діаліз [3], і підрядників МОЗу [4], і російський автогаз друзів Медведчука [5], і горіховий експорт [6].)

Почнемо з дивовижного. Нещодавно голова СБУ Василь Грицак пожалівся прем’єр-міністру Володимиру Гройсману на те, що нова команда менеджерів Андрія Коболєва зупинила діючу схему в «Укртрансгазі».

Тим читачам, які вирішили, що в перший абзаці статті вкралась помилка, повідомляємо: «Ні, не вкралась».

Але для того, щоб зрозуміти, про що так неочікувано запіклувався глава спецслужби, мусимо розповісти суть самої схеми.

[7]Мова йде про запчастини до газоперекачувальних агрегатів на магістральних газопроводах, тендери по яким в ситемі «Укртрансгазу» проводить філія «Виробниче ремонтно-технічне підприємство «Укргазенергосервіс».

На їхньому перепродажі роками годувались сумнівні посередники. Наприклад, за часів Януковича постачальниками запчастин на 2,5 мільярди гривень виступали компані [8]ї, що використовували у фінансових ланцюжках «транзитні» фірми, які також використовувала група «Металл Юніон» Руслана Циплакова – друга президентського сина Віктора Януковича.

(Принагідно нагадаємо, що публікації про розслідування цієї схеми зникли [9] з багатьох сайтів,  у тому числі – і з сайту ТВі [10], де воно свого часу вийшло).

Після Майдану в «Уктрансгазі» змінилась влада – її очолив Ігор Прокопів, що мав у бекграунді керівництво осередком «Фронту змін» Арсенія Яценюка у Івано-Франківську (звідти також походить один з найвпливовіших соратників тодішнього прем’єр-міністра Андрій Іванчук [11]).

Мережа «януковичевських» «прокладок» прогнозовано зійшла з тендерної сцени у тінь судових кулуарів, вибиваючи з нового менеджменту [12] старі борги за нібито поставлене обладнання. А їх місце зайняли нові «прокладки» – у повному сенсі цього слова.

У 2015 році у Шевченківській РДА Києва зареєстрували дві фірми – ТОВ «Промтехнафтогазпостач» і ТОВ «Рапідстрім». Окрім незначних статутників в 10 та 12 тисяч гривень юробличчя поєднувала  реєстрація на мешканців Сум – Ярослава Карпова та Сергія Шевченка.

Проіснувавши лише кілька місяців обидві фірми разом потрапили в одне кримінальне провадження №32016100090000020 від 02.02.2016 року, порушене фіскалами за обготівкування грошей. «Промтехнафтогазпостач» і «Рапідстрім» разом з їхніми кодами ЄДРЮО опинились у переліку суб’єктів з ознаками «фіктивності» та «транзитності», який розміщено [13] у судовому держреєстрі.

[14]

[15]Після опублікування матеріалу до «Наших грошей» надійшов лист від керівника ТОВ «Рапідстрім» Шевченка О.С. Він продемонстрував документ від Державної фіскальної служби, що слідчі цієї служби не здійснюють досудових розслідувань кримінальних проваджень стосовно цієї фірми.

Однак кримінальний бекграунд не завадив цим фірмам влітку 2016 року стати улюбленими постачальниками філії «Укргазенергосервісу».

Спочатку на «паперових» торгах, а потім і у «Прозорро», пара неофітів до весни 2017 року натендерила майже 200 мільйонів – «Промтехнафтогазпостач» отримав 117,14 млн грн., «Рапідстрім» ще 86,85 млн грн., розігравши майже всі підряди винятково між собою.

Безумовний фаворитизм цих контор ілюструє історія з умовною назвою «Як допустити до тендеру лише «роги  і копита».

Рік тому, коли ці фірми вперше заявились на тендер «Укргазенергосервісу», то замовник для підтвердження досвіду вимагав лише лист самих учасників, що у них є і співробітники, і необхідний досвід та знання. Тобто будь-які «роги і копита» могли взяти участь у тендері ціною десятки мільйонів гривень, «підтвердивши» свою кваліфікацію своєю ж печаткою.

Однак все різко змінилось, коли на одну з таких міжусобиць очікуваною вартістю 34,59 млн грн. [16] прийшли «позасистемні» конкуренти – «Укрспецстальпоставка [17]» і «Галнафтогаз».

ТОВ «Галнафтогаз» (Борислав Львівської області) не має видимого стосунку до відомого «Концерну «Галнафтогаз» (мережа ОККО). Засновниками ТОВки  є бориславці Микола Вантух і Орест Наменанік, та донеччанин Олександр Блудов. Фірма фігурувала у кримінальній справі №32012110110000002 [18], порушену податківцями у 2012 році. «Галнафтогазу» закидали фінансово-господарські відносини з ТОВ «Консалекс» – однією з фірм, за грошову винагороду зареєстрованих на малозабезпечених громадян для незаконної діяльності.

Такий набір учасників неабияк збентежив «укртрансгазівців» і вони вже після оголошення торгів різко посилили вимоги до учасників. Листа від самої фірми виявилось вже замало, тепер треба було надати копії договорів про поставки запчастин до газоперекачувальних агрегатів підприємствам нафтогазового комплексу за останні п’ять років.

А оскільки такий «досвід» мали лише фірми Януковича та створені після Майдану «роги і копита», то дискусії, хто стане учасником тендеру, а відтак і переможцем – виявились недоречними.

Зрозуміло, що результатом «конкуренції» стало зниження ціни в ході «аукціону» між улюбленцями «Укртрансгазу»  аж на 1 відсоток від очікуваної ціни…

Так продовжувалось до весни 2017-го, коли команда Андрія Коболєва домоглась контролю над «Укртрансгазом». Прокопіва перевели в заступники міністра енергетики, а «нафтогазівці» почали розбиратись з тендерами.

Одну із закупівель на очікувану суму 41,31 млн грн. [19] «нафтогазівці» застали у наступному стані.

Тендерний комітет вже встиг відмовити «Галнафтогазу» у послабленні вимог до підтвердження досвіду, тому компанія навіть не подала заявку.

На початку травня «Укргазенергосервіс» акцептував пропозиції «Рапідстріму» (30,04 млн грн.) та «Промтехнафтогазпостачу» (11,25 млн грн.), які були нижчі від очікуваної ціни тендеру аж на 0,03%.

І все б завершилось черговою проплатою, якби не «нафтогазівці». 22 травня тендерний комітет філії відхилив раніше акцептовані заявки, а 2 червня відмінив тендер взагалі під впливом «непереборної сили». За неофіційними даними, одночасно були зупинені проплати по кільком раніше укладеним договорам.

Саме у розпал цих подій і побачив світ лист [20] від голови СБУ прем’єр-міністру. 18 травня Грицак написав Гройсману:

«новопризначеним керівництвом «Укртрансгазу» повністю припинено фінансування необхідних виробничих програм, і підписання договорів з переможцями тендерних процедур на закупівлю технологічного обладнання».

[21] [22]

Голова СБУ зумів мотивувати свій інтерес до поставок запчастин тим, що він очолює службу БЕЗПЕКИ, а якщо не ремонтувати магістральні газопроводи, то це вплине на БЕЗПЕКУ їх експлуатації. Тому конторська контррозвідка і сигналізує уряду, що з цими «коболєвцями» треба шось робити.

Іншими словами в листі написано таке: «Прошу повпливати на Коболєва, аби той оплатив прокладкам гроші по схемі, яка діяла ще з часів Януковича».

Загалом, звісно, цей лист вписується в популярну думку з владних кабінетів: «Не можна одразу припинити всі корупційні схеми». Тому, деякі з них хай ще поживуть. Бо,якщо зупинити все, то на яких автівках будуть їздити економічні контррозвідники СБУ з державними зарплатами? [23]

Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Після опублікування матеріалу до «Наших грошей» надійшов лист від керівника ТОВ «Рапідстрім» Шевченка О.С. Він роз’яснив ситуацію щодо участі своєї компанії у торгах «Укртрансгазу». Публікуємо текст повністю:

Вказане фіскальне кримінальне впровадження відкрито із зв’язку з діяльністю ТОВ «Королівський Смак» до якого наше підприємство не має жодного відношення, та з яким не мали жодних господарських відносин. Причиною нашої присутності у провадженні є реальна, документально підтверджена закупка запчастин у фірми, яка могла мати такі відношення. Жодних дій з боку правоохоронних органів стосовно нашого підприємства не було застосовано, ми пройшли перевірку з боку ДФС України, та маємо листа з ДФС (додається) про відсутність претензій до нашої фірми стосовно цього провадження. Тому стосовно нашої фірми некоректно застосовувати фразу «Кримінальний бекграунд».

Наша компанія на площадці «Прозорро» виграла один тендер на суму порядку 30 млн. грн. У паперовому вигляді раніше ми виграли тендер на постачання запчастин до двигунів ГПА на суму близько 11 млн., що і дозволило у подальшому задовольнити кваліфікаційні вимоги на більш серйозні тендери. Не зрозуміло де ваші журналісти отримали цифру 86,85 млн. грн. Стосовно твердження, що ми «винятково між собою» розіграли «майже всі підряди», також мусимо відзначити, що майже у всіх тендерах: і у паперовому вигляді, і на «Прозорро» ми змагалися з багатьма учасниками, а не тільки з вказаною вами компанією. Так, декілька разів ми приймали участь у торгах з ПАТ «Сумське НВО» та іншими компаніями, програвали їм, у чому легко можна переконатися через сайт «Прозорро». До «Прозорро» ми декілька разів програвали у ряді тендерів у паперовому вигляді різним компаніям. До цього також додається факт, що об’єм наших контрактів не є якимось значним у загальному бюджеті «Укргазенергосервіса». Все вищевідзначене, повністю спростовує тезу про наш «безумовний фаворитизм».

Наша компанія є офіційним торговим домом виробничого Об’єднання ТОВ «ПО «Юнайтед продакшенс» (сайт www.united.productions [24]), про що є інформація на самому сайті. Це свідчить, що наша компанія має безпосереднє відношення до виробника запасних частин до ГПА.

Щодо вказаних в статті інших компаній: «Укрспецстальпоставка» дійсно має веб-сайт (з декількох сторінок).

Але саме цікаве стосується компанії ТОВ «Галнафтогаз», керівником якої у статті помилково названий Віталій Антонов. Стаття в «Вікіпедії» стосується компанії ПАО «Концерн Галнафтогаз» – одного «з найбільших власників АЗС в Україні», які володіють заправками «ОККО» та не мають жодного відношення до постачання запчастин на ПАТ «Укртрансгаз». У статті, напевне, малась на увазі ТОВ «Галнафтогаз», керівником якої є Наменанік О.Я., яка дійсно приймала участь у тендерах на поставку запчастин.

95% тендерів, у яких вказані компанії приймали участь – саме останні тендера з постачання запчастин, у яких приймала участь і наша компанія. Отже дуже дивно бачити на адресу компаній, які жодного разу не співпрацювали з «Укртрансгазом» взагалі, не кажучи вже про таку відповідальну галузь, як запчастини до газоперекачувальних агрегатів, епітет «позасистемні конкуренти», в той час як на адресу нашої компанії, яка пройшла довгий шлях тендерних випробувань та помилок і зарекомендувала себе у якості надійного постачальника, вживаються терміни «прокладка», «неофіт», «роги і копита».

Не дивно, що їх пропозиції були відхилені – це типове явище для компанії, яка вперше приймає участь у тендерних процедурах та робить помилки у комплектуванні своєї тендерної пропозиції: дані компанії не виконали загальних вимог (а не підвищених, як то написано у статті) до оформлення тендерної пропозиції, у чому можна переконатися з відкритої інформації на сайті «Прозорро».

Очікувана ціна, на нашу думку, формується шляхом маркетингового дослідження зі сторони ПАТ «Укртрансгаз», більш того ціни у тендері, що ми виграли підтверджені довідкою з Торгово-промислової палати України як середньоринкові. І у цьому можна впевнитися, просто проаналізувавши багато тендерів на «Прозорро» із подібними запчастинами – кінцева ціна доволі часто становить від деяких відсотків до деяких сотих відсотків від очікуваної вартості.

«За неофіційними даними, одночасно були зупинені проплати по кільком раніше укладеним договорам.» – ПАТ «Укртрансгаз» не має заборгованості перед нашою компанією. Однак, ми перевірили вашу інформацію та за нашими неофіційними даними приблизно з березня місяця не було здійснено ніяких проплат жодному контрагенту з боку «Укргазенергосервіса».

Стосовно листа СБУ маємо сказати наступне: цей лист був підписаний 18 травня 2017 року. А вже потім, як указано в статті, «22 травня тендерний комітет філії відхилив раніше акцептовані заявки» та 2 червня було незаконно відмовлено в підписанні контракту. Тому ми не розуміємо, як можна пов’язувати появу вказаного листа з діяльністю нашої компанії, тим більше «Укртрансгаз» не має ніякої фінансової заборгованості перед нами.

Від «Наших грошей»

Окрім вказаних двох компаній також значні тендери на поставку запчастин для газових турбін отримувало ТОВ «Український сучасний турбінний комплекс». Поліція веде кримінальне провадження №42017101100000055 [25].

За даними слідства, директор «УкрСТК», керівник «ВРТП «Укргазенергосервіс» та ще одна людина, створили злочинну схему привласнення в 2014-2016 роках бюджетних коштів під час проведення тендерів з постачання запчастин до газоперекачувальних агрегатів, за результатами яких переможцем торгів було «УкрСТК». Таким чином, фірм отримала замовлення на 340 млн грн.

Поліція стверджує, що «УкрСТК» завищило вартість запчастин та поставило їх держпідприємству не в повному обсязі.

Частину отриманих за результатаим тендерів грошей – 57,00 млн грн, фірма перерахувала на рахунки сумнівних суб’єктів господарської діяльності: ТОВ «Укрпроміновація», ТОВ  «Магістральне будівництво», ПАТ «Факел», ТОВ «ВІП Стандарт», ТОВ «МГ Груп», ТОВ «Промоушн-Груп», ТОВ «Антстрой Плюс», ТОВ «Сантаун», ТОВ «СВ Альтера Київ».

В суді слідчий клопотав про доступ до документів «Укртрансгазу» та «Укргазенергосервісу» щодо співпраці з «УкрСТК». Суд надав дозвіл на доступ до документів «Укртрансгазу», але відмовив в доступі до його філії. Слідчий в клопотанні вказав ВРТП «Укргазенергосервіс» як юридичну особу, але філія такого статусу не має.

ВРТП «Укргазенергосервіс» очолює Роман Флюнт. Майже всі тендери «УкрСТК» виграла [26] з квітня 2014 року по кінець 2016 року виключно в «УТГ».