- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Поліція викинула клон «Трейд Коммодіті» з торгів на третину мільярда і відкрила на нього справу за підробку документів

Національна поліція України 24 листопада за результатами тендеру уклала шість угод про закупівлю палива на загальну суму 376,63 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Йдеться про поставку палива у смарт-картках, талонах чи штрих-картках до кінця року.

ТОВ «Техойл Рітейл» за 168,23 млн грн. поставить бензин А-92 по 25,50-25,56 грн./л.

ТОВ «Нафтотрейд Ресурс» отримає 112,84 млн грн. за дизельне паливо по 23,76 грн./л та бензин А-95 по 25,98 грн./л.

ПП «Окко Контракт» за 95,55 млн грн. замовили бензин А-95 по 26,22 грн./л і дизпаливо по 23,46 грн./л.

Середня роздрібна ціна дизелю та бензину А-95 на ринку, за даними «EnKorr» [2], зараз становить відповідно 25,45 грн./л і 27,68 грн./л.

Сума угод на відсоток нижча від очікуваної вартості закупівлі в 380,00 млн грн.

У тендері також брало участь ТОВ «Газтрейд», пов’язане [3] з ТОВ «Трейд коммодіті». Фірма пропонувала на всіх торгах найнижчі ціни за умови постачання з автозаправок групи «Приват» (ANP, «Укрнафта», «Авіас плюс»), але її відхилили через відсутність достатньої кількості автозаправок у всіх областях та кількох окремо вказаних містах.

Також на підтвердження наявності заправок «Газтрейд» надав партнерські договори з ФОП Гуленко М.П. (одна АЗС у Сєвєродонецьку на Луганщині), ФОП Гнатенко Я.В. (дві АЗС на Луганщині) та ТОВ «Альянс Еволюшн» (решта, в тому числі кілька – на окупованій території).

Згодом «Газтрейд» оскаржив своє відхилення по кожному лоту окремо в АМКУ, але адмінколегія не задовольнила скарги. Зареєстрований у серпні підприємець Гуленко повідомив, що не має договірних відносин із «Газтрейдом» і не знає, хто підписав договір від його імені. Також він сказав, що не працює на вказаній АЗС і не реалізує паливно-мастильні матеріали. Фірма «Альянс Еволюшн» заявила, що не укладала угод з «Газтрейдом» про реалізацію палива через мережі АЗС, зокрема, «Укрнафта».

Поліція 6 листопада відкрила кримінальне провадження проти «Газтрейду» за службове підроблення. За даними [4] департаменту комунікації НПУ, участь у процедурі закупівлі від «Газтрейду» брала та сама особа, що представляла «Трейд Коммодіті» під час попередньої закупівлі.

Нагадаємо, на минулому тендері [5] поліції «Трейд Коммодіті» теж відхилили [6] через нестачу АЗС по всій Україні, в тому числі і в Луганській області. Але тоді фірма успішно оскаржила в АМКУ, оскільки поліція не дала їй добу на уточнення документів. Зрештою закупівлю відмінили через те, що замовник технічно не міг виконати рішення АМКУ по всіх шести лотах.

При цьому директор департаменту з комунікації МВС Артем  Шевченко тоді казав, що поліція відхилила пропозиції «Трейд Коммодіті» не тільки через проблеми з конкурсними документами, але й усвідомлюючи «всі ризики» співпраці з фірмою, яка занижує на торгах вартість свого палива, а отримавши підряд вимагає від замовника підняти ціну.

Нагадаємо, у жовтні НАБУ затримало [7] генерал-лейтенанта Ігоря Павловського в рамках кримінального провадження щодо завищення цін палива за угодами Міністерства оборони із «Трейд Коммодіті». Нещодавно також затримували [8] інвестора «Трейд Коммодіті» Володимира Трофименка, в іншій фірмі якого працював формальний власник «Газтрейду» Дмитро Львов.

Покровителем «Трейд Коммодіті» є Андрій Адамовський [9], бізнес-партнер впливового нардепа від БПП Олександра Грановського. Адамовський має робочий кабінет у бізнес-центрі «Євразія» у офісному приміщенні, перед входом до якого висить табличка «Приймальня народного депутата Олександра Грановського».