- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Доброскок з Тендерної палати почав затягувати закупівлі по схемі «тендерного троллінгу»

Заклади охорони здоров’я в Луганській і Донецькій областях не можуть придбати медичне обладнання через ПАТ «Екоклін», яка оскаржує рішення про відхилення фірми з торгів. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про закупівлі медзакладів на поставку рентгенівських систем – Троїцького територіального медичного об’єднання (4,5 млн грн [1]), КУ «Новоайдарське районне територіальне медичне об’єднання» (4,5 млн грн [2]), Білокуракинської центральної райлікарні (4,5 млн грн [3]), Луганської обласної клінічної лікарні (7,84 млн грн [4]).

Наприклад, на тендері [2] Новойдарського РТМО фірма загрузила в систему «Прозорро» в складі своєї заявки лише витяг з реєстру платників ПДВ, а також одну сторінку витягу з ЄДР (на фото ліроуч). На відміну від інших учасників торгів, які прийшли з повними пакетами документів (фото праворуч):

[5] [6]

23 жовтня замовник відхилив пропозицію «Екокліну», а через чотири дні фірма подала скаргу в Антимонопольний комітет. Адмінколегія АМКУ прогнозовано не задовольнила скаржника 14 листопада. Відтак відкриті торги відбулись з затримкою майже на місяць – 20 листопада, хоча початково їх планували провести наприкінці жовтня.

Це призвело до того, що у разі підписання угоди з переможцем у нього залишиться лише один місяць аби виконати умову тендеру – поставити рентген до кінця грудня, щоб встигнути отримати від бюджетної установки оплату за поставлений товар до закінчення бюджетного року 31 грудня. Якби торги не затягувались, то часу на поставку було б вдвічі більше.

Вартість скарги в АМКУ коштує лише 5 тис грн.

«Екоклін» спеціалізується на оптовій торгівлі товарами госппризначення, побутовими електротоварами, а також провадить діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту. З початку року отримала замовлень на майже 17 млн грн, в основному на поставку бітуму, рідше – палива.

[7]

Володимир Доброскок

Станом на кінець 2 кварталу 2017 року, контрольний пакет ПАТ «Екоклін» належав ТОВ «Компанія з управління активами “Сортіс Ессет Менеджмент”» (56%). Контролером останнього є ТОВ «Універсал трейд плюс» (99,7%), а генеральним директором та власником 0,3% є колишній член наглядової ради Тендерної палати Володимир Доброскок. Нагадаємо, у 2000-х роках Тендерна палата мала монопольний контроль за державними закупівлями.

ТОВ «Універсал трейд плюс» є одним із засновників Асоціації «Підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб», яка входила у Тендерну палату. Президентом Асоціації був Володимир Доброскок. Його радницею на цій посаді була Марина Машковська – одноосібна власниця фірми «Універсал трейд плюс».

На виборах 2014 року Володимир Доброскок балотувався [8] до Київради від партії «Удар», а у 2015 році – від партії «Єдність» Олександра Омельченка. Відомий давніми зв’язками з нардепом від «БПП» Дмитром Андрієвським, якому допомагав [9] на громадських засадах протягом сьомого та частини нинішнього скликання.

Також серед засновників Асоціації числяться ПП «Ніка-1» екс-депутатки Київської міськради Вікторії Кустової, ТОВ «Українська тендерна компанія» Доброскока та Павла Білоусова, а також ТОВ «Універсал трейд» (сьогодні – ТОВ «Консалтинговий центр “Столиця-Груп”»), яке ділять Доброскок, Вадим Коваленко та Роза Вінецька, яка у реєстрі НАЗК числиться як кандидатка [10] на посаду судді місцевого суду Києва.

Машковська разом з Доброскоком є співзасновницею ВГО «Спілка захисту прав суб’єктів підприємництва», а Кустова та Білоусов з Доброскоком співзаснували київський осередок цієї спілки. Зауважимо також, що згадуване ПП «Ніка-1» Кустової отримало з початку року держзамовлень на понад 54 млн грн.