- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Товариш дядька Березенка отримає чверть мільярда за напівтаємний ремонт доріг Франківщини

Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області 20 жовтня за результатами тендерів уклала чотири угоди з ТОВ «ПБС» про поточний середній ремонт автодоріг місцевого значення на загальну суму 261,32 млн грн. Про [1] це повідомляється [2] у системі [3] «Прозорро [4]».

До кінця 2018 року відремонтують такі дороги:

Кошториси і підсумкові відомості ресурсів не оприлюднили. Натомість опубліковано протокол узгоджених цін із ПДВ та доставкою, не відділеною від вартості самих будматеріалів. Тож їхня вартість невідома, що унеможливлює порівняння з іншими закупівлями, де замовники оприлюднюють окремо ціну матеріалів і ціну доставки до міста ремонту.

Згідно такого протоколу до найдорожчого підряду, тонна асфальтобетону щільного дрібнозернистого типу А марки 1 коштує 2 376 грн., а щільного крупнозернистого типу А марки 1 – 2 176 грн. Кубометр щебеню М1000 5-0 мм обійдеться у 921 грн.

Гарантійний строк становить десять років. Передбачено забезпечення виконання договору в розмірі третини відсотка ціни кожного з підрядів. На заробітну плату і прибуток в усіх випадках відведено менше, ніж по відсотку.

Сума угод на два відсотки нижча від очікуваної вартості закупівлі в 267,11 млн грн.

Конкурентами були ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» і ТОВ «Автомагістраль-Південь», яке не знижувало ціну під час аукціонів.

Фірму  «ПБС» контролює [5] нардеп Олександр Шевченко (обрався від «Блоку Петра Порошенка», потім вийшов із фракції). Раніше він керував курортом «Буковель», який належав Геннадію Боголюбову та Ігорю Коломойському. Курорт був у заставі «Приватбанку», який торік націоналізували.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба підозрює посадовців «ПБС» в завищенні вартості робіт з ремонту цих самих доріг на 25,10 млн грн. [6]

Олександр Шевченко користується підтримкою іншого нардепа від БПП – Анатолія Матвієнка. Колишній голова Вінницької облдержадміністрації є дядьком ще одного впливового нардепа від БПП Сергія Березенка, екс-голови Держуправління справами. У 2015 році Матвієнко разом із нардепами Михайлом Довбенком та Юрієм Дерев’янком зупиняв [7] розпочатий [8] іншим підрядником ремонт дороги Н-09 Мукачеве – Львів поблизу смт. Більшівці Галицького району Івано-Франківської обл. Після того Шевченко і Матвієнко демонстрували [9] тодішньому прем’єр-міністру Арсенію Яценюку відремонтовану трасу Львів – Івано-Франківськ біля Галича.