- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Фукс є партнером Онищенка по викупу ошфорки з «общака Януковича», яку ГПУ секретно відібрала у НАБУ

Співвласниками кіпрської компанії «Quickpace Limited» є народний депутат Олександр Онищенко та російський бізнесмен Павло Фукс. Про це свідчать документи, які детективи НАБУ і прокурори САП вилучили під час обшуків по «газовій справі» навесні 2016 року.

За даними держреєстру судових рішень, під час обшуку [1] за адресою по вул. Хрещатик, 27б було вилучено документи про продаж компанії «Quickpace Limited» восени 2015 року.

В судовій ухвалі вказано, що детективи знайшли дві угоди між А.Р.О. та П.Я.Ф (Александр Романович Онищенко и Павел Яковлевич Фукс) – одна датована 15 вереснем, а друга 6 жовтням 2015 року. У чому відмінності між цими угодами – в судовій ухвалі не вказано.

[2]

Відомо, що продавцем виступала компанія «Prontoservus Limited», яка, за даними [3] НАБУ, підконтрольна Сергію Арбузову. У складній схемі продажу «Квікпейсу» брали участь підконтрольні Фуксу офшори «Evermore Property Holdings Ltd» (Віргіни) та «Dorchester International Inc» (Невіс), а також підконтрольна Онищенку компанія «Fastilo Trading Ltd» (Кіпр).

У результаті угоди, активи «Quickpace Limited» мали бути розділені навпіл між «Fastilo Trading Ltd» і «Dorchester International Inc». Йдеться про $157,24 млн та 252 тис грн (сама ця сума була на рахунках на момент арешту) у вигляді грошей та ОВДП на рахунках в банках (Ощадбанк, Експобанк і Укрексімбанк).

За покупку компанії «Quickpace Limited» Онищенко і Фукс мали заплатити $29,6 млн, показують дані судового реєстру. Тобто у разі реалізації схеми зі зняття арешту з рахунків «Quickpace Limited», вони мали б отримати приблизно по $65 млн (це різниця між арештованими коштами та сумою викупу компанії у фірми Арбузова).

НАБУ встановило, що Онищенко і Фукс встановили контроль над Quickpace Limited ще у квітні 2015 року. А купівля-продаж компанії була завершена 6 жовтня того ж року.

24 травня 2016 року суд за клопотанням НАБУ наклав арешт на грошові кошти та облігації внутрішньої державної позики Quickpace Limited в трьох українських банках на суму $157,24 млн та 252 тис грн.

Зауважимо, що ці грошові кошти та ОВДП на той момент вже були арештовані Генпрокуратурою у так званій «справі Арбузова» про завдання збитків державі на 220 млн грн при створенні ТОВ «Банківське телебачення».

Це було відомо суду, який вказав, що «вірогідно, нові власники (Онищенко і Фукс – ред.) планують отримати рішення суду, відповідно до якого арешт з рахунків компанії «Quickpace Limited» буде знятий, оскільки компанія не буде мати зв’язку з Сергієм Арбузовим». Варто наголосити, що навесні 2014 року уповноважені особи від кірських компаній вже намагалися зняти у банках кошти т.зв. «общака Януковича».

У подальшому, а саме у листопаді 2016 року, вказані рахунки «Quickpace Limited» були повторно арештовані Генпрокуратурою у новому провадженні, зареєстрованому у жовтні 2016-го. У цьому провадженні розслідуються махінації з ОВДП, внаслідок яких у 2011-2013 рр державі було завдано збитки у розмірі 378,42 млн. грн, 159,85 млн. доларів США та 1,49 млрд. грн, 1,02 млрд. доларів США – у цінних паперах.

У березні 2017 року за вироком фіктивному екс-директору ТОВ «ГазУкраїна-20202» Аркадію Кашкіну, який було засекречено Генпрокуратурою, гроші з рахунків «Quickpace Limited разом із коштами інших компаній (ГПУ назвала ці гроші «общак Януковича і його оточення») були спецконфісковані до держбюджету. На сьогодні сім кіпрських компаній оскаржують [4] вирок Кашкіну, вказуючи на незаконність спецконфіскації коштів.

У НАБУ наголошують [3], що детективи не знайшли жодного факту, який би вказував на зв’язок компанії «Quickpace Limited» та її арештованих активів із громадянином Кашкіним. Крім того, накладений судом у «газовій справі» арешт на кошти «Quickpace Limited» так і не був скасований. Відповідно до законодавства, ГПУ мала обов’язково домогтися скасування цього арешту.