Президентський «куратор» НАЗК сховав свій шикарний маєток на Подолі за схемою довгобуда
16.11.2017   //  

Перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента України Олексій Горащенков, якого називають «куратором» Національного агентства з запобігання корупції, вніс до декларації недостовірну інформацію. Він вказав як недобудову будинок, в якому давно проживає з родиною і за який навіть має борг з комунальних послуг.

Про це йдеться в розслідуванні Валерії Єгошиної для програми «Схеми»

У своїй декларації за 2016 рік чиновник вказує, що члени його родини мають у спільній власності квартиру. Це квартира в центрі міста, в якій всі члени родини й зареєстровані, включно із самим Олексієм Горащенковим. Свою частку він продав.

Також у його декларації зазначений «Об’єкт незавершеного будівництва» на 591 кв м.

І саме в ньому, як показало розслідування мешкає чиновник з родиною.

Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова

Будинок розташований на столичному Подолі. Землю під ним дружина Олексія Горащенкова Ганна безоплатно отримала у 2005 році рішенням Київради. Тоді на цьому місці був ліс, про що свідчить сервіс історичних супутникових фото Google Earth. На знімку, зробленому у 2008 році на ділянці, – вирубані дерева.

Фото Під маєтком Горащенкова вирубали ліс

Про те, що саме в цьому будинку проживає родина Горащенкових свідчать фото зі сторінок доньок Олексія Горащенкова в соціальній мережі Instagram, які вони викладали у 2016 та 2017 роках.​

Будинок підключений до комунікаційних мереж і отримує квитанції за комунальні послуги та навіть має борг за електроенергію у 6,5 тисячі гривень.

Існує практика спеціального невведення будинку в експлуатацію.

«По-перше, юридично це не будинок, а купа будматеріалів, і можна не зазначати його вартості в декларації. По-друге, оформлення дійсно тягне відповідні фінансові затрати, які ніхто не хоче мати – як-то оформлення оцінки, техпаспорта, а якщо це був самобуд, грошей треба ще більше і витрати можуть включати корупційну складову. По-третє, за попередніх умов ти живеш і користуєшся цим і тебе ніхто не притягне за брехню в декларації і за незаконне збагачення», – пояснює юристка «Центру протидії корупції» Олена Щербан.

Олексій Горащенков є фіналістом та одним з головних претендентів на посаду голови Державного бюро розслідувань. Результати конкурсу мають бути оприлюднені вже сьогодні, 16 листопада. Саме Горащенкова назвала «куратором НАЗК з Адміністрації президента» керівник одного з департаменту в НАЗК Ганна Соломатіна.

В Адміністрації президента Олексій Горащенков обіймає посаду заступника керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення. До цього, він був помічником президента (2014-2016) та займав посади у кількох державних органах. Ще раніше Олексій Горащенков працював адвокатом, проте ліцензію анулював у 2013 році.