- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Ахметов виграв у естонців 682 мільйони залізниці на рейки за торішньої ціною

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 14 листопада за результатами тендеру замовила ТОВ «Метінвест-СМЦ» рейок на 682,27 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Цьогоріч поставлять 26 001 т рейок широкої колії типу Р-65 із загартованою поверхнею кочення 1 категорії довжиною 25 м зі сталі марки К76Ф по 26 240 грн. за тонну.

У червні 2016 року їх придбали у «Метінвесту» на сім відсотків дешевше – по 24 614 грн./т [2]. У доларовому еквіваленті ціна взагалі не змінилась і складає $990 за тонну, як і торік. Детальніше про ціни читайте у статі «Залізничні «дельти» Ахметова і Пінчука» [3].

Рейки будуть виготовлені ПрАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» Ріната Ахметова у 2017 році. Передбачено забезпечення виконання договору в розмірі 1% від його ціни.

Ціна угоди на відсоток нижча від очікуваної вартості закупівлі в 688,05 млн грн.

Єдиним конкурентом фірми Ріната Ахметова було ТОВ «Скинест Рейл Юей» естонської компанії «Skinest Rail» [4], причому ніхто не знижував ціни під час аукціонів. Кінцевим бенефіціаром цього українського підприємства через останню є Олег Оссіновський з Естонії, а директором – Максим Мишоловка.

Нагадаємо, на стадії прекваліфікація завис весняний тендер «ЦЗВ» щодо закупівлі рейок, підкладок і накладок на загальну очікувану суму 2,02 млрд грн. [5] На нього прийшли обидва учасники нинішніх торгів і ТОВ «Євроклінсервіс». Останнє затягувало закупівлю скаргами в АМКУ разом із ТОВ «Максмед Інтернешнл». А згодом її через госпсуд Дніпропетровської області заблокувало [6] ТОВ «Дімітріс Трейд» Максима Матвєєва, яке віднедавна фігурує [7] у кримінальній справі прокуратури щодо фіктивного підприємництва.