- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Авіауніверситет купив український учбовий літак за 2,5 мільйона

Національний авіаційний університет 6 жовтня за результатами тендеру замовив ТОВ «Авіаційна виробнича компанія Степури і Гапановича «Скаетон» технічний засіб навчання за 2,48 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Цьогоріч в аеропорт «Антонов» поставлять учбовий надлегкий двомісний літак Скаетон [2] К-10 Swift [3] у комплекті з ключами до бензобаку і дверей, буксирувальним замком, вогнегасником і аптечкою, ціна якого нині відповідає 80 тис євро.

За даними «Автоцентру», в 2010 році такі літаки продавалися по 58 тис євро [4], однак невідомо, чи входило в ту ціну ПДВ.

Гарантійний строк становить рік або 200 льотних годин. Товар оплатять наперед згідно постанови Кабміну від 23 квітня 2014 р. №117 [5], оскільки він має тривалий цикл виробництва або щодо нього встановлено спеціальні технічні вимоги.

Ціна угоди на піввідсотка нижча від очікуваної вартості закупівлі в 2,49 млн грн.

Закупівлю провели з другої спроби. Перші торги [6] відмінили для зміни коду ДК 021:2015.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Трестбуд-1» Станіслава Гапка, яке не знижувало ціну під час аукціону, на відміну від переможця, що впав на піввідсотка.

Засновниками київського виробника «Скаетон» [7] із групи «Карбон» [8] є Ігор Гапанович, Олександр Степура та директор Микола Топтун. У листопаді 2015 року ВСП «Кіровоградська льотна академія» НАУ замовило цій фірмі два надлегких літаків невідомої моделі по 1,87 млн грн. [9] Зараз триває подання пропозицій на тендер академії щодо придбання навчально-тренувального літака очікуваною вартістю 2,85 млн грн. [10]

Нагадаємо [11], НАУ в липні 2012 року придбав сім учбових літаків у австрійської компанії «Даймонд Файненс Сервисес ГмбХ» («Diamond Finance Services GmbH») за 2,85 млн євро без ПДВ [12] у півтора рази дорожче від ринкових цін. Було придбано п’ять літаків DA40 NG Refurbished Club по 345 тис євро і два DA42 NG по 562 тис євро.

Власником австрійського виробника літаків «Diamond Aircraft Industries GmbH» тоді себе назвав [13] австрійський бізнесмен австрійський бізнесмен Крістіан Дріс (Christian Dries). Також він називав себе кінцевим власником компанії «Актив-Солар», яку пов’язують з біглими братами Клюєвими – екс-секретарем РБНОУ Андрієм та нардепом Сергієм (докладніше про схему контролю тут [14]).