Дилер «Південмашу» продав Дніпру тролейбуси за 67 мільйонів, викинувши «Еталон» за довідку
25.10.2017   //  

КП «Дніпровський електротранспорт» Дніпровської міської ради 23 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім «Літан» тролейбусів на 66,71 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Придбали 12 низькопідлогових тролейбусів Дніпро-Т203 виробництва ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» по 5,56 млн грн.

Тролейбуси довжиною 12 м на 100-107 осіб будуть виготовлені не раніше 2017 р., оснащені інформаційною системою, системою кнілінгу, відеореєстратором, кондиціонерами в салоні й кабіні та пристосовані для пасажирів з обмеженими можливостями. Гарантійний строк становить рік або 100 тис км пробігу.

У липні КП «Чернігівське тролейбусне управління» купило 11-метрові низькопідлогові тролейбуси Еталон Т12110 на 101-105 осіб з кондиціонером у кабіні, розетками, камерою відеонагляду в салоні, Wi-Fi-роутером і відеореєстратором на 40% дешевше – по 3,95 млн грн.

А в червні КП «Київпастранс» замовило 12-метрові низькопідлогові тролейбуси Богдан Т70117 на 93 осіб з автономним ходом 1 км, кондиціонерами в салоні й кабіні, системою відеонагляду та інформаційною системою на 8% дешевше – по 5,15 млн грн.

Нині передбачено аванс 70% за першу партію з двох тролейбусів протягом 7 банківських днів після заявки та її поставку протягом 45 днів. Решту партій поставлять протягом 30 днів після такого ж авансу. При цьому вказано строк поставки – до кінця 2017 р., а строк дії договору – до березня 2018 р. або до повного виконання зобов’язань.

Ціна угоди на 0,7% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 67,20 млн грн.

Допущеними конкурентами були ТОВ «Окраїна» Олександра Рибальченка і ТОВ «УкрЄвроМАЗ» Ірини Саханди, яким керує Богдан Саханда. Останній у 2015 р. йшов у Вишневу міськраду Київської області від партії «Сила людей».

Натомість ТОВ «Чернігівський автозавод» не допустили до аукціону через відсутність низки пунктів у «Інформації про технічні та кількісні характеристики тролейбусів Еталон Т12110», хоча вони були викладені в інших документах технічної частини пропозиції. Фірма поскаржилась в АМКУ зокрема на неправильний код CPV «Рейковий рухомий склад», розмитий строк поставки та вимогу наявності сервісного центру в Дніпрі, однак потім відкликала скаргу.

«ТД «Літан» належить Дмитру Науменку та Олегу Сухову.

Ці двоє також були співзасновниками ЗАТ «Літан», яке створили на початку 90-х років для дистрибуції тролейбусів виробництва «Південмашу». Разом із ними до списку власників входив екс-директор ККП «Донелектроавтотранс» Володимир Захаров, екс-депутат Донецької міськради від Партії регіонів, та Геннадій Олійник, екс-директор донецького КП «Облелектротранс». Із липня 2013 р. ЗАТ «Літан» перебуває в стані припинення через банкрутство.

Науменко з Дмитром Рученком і Наталією Павловою володіють ТОВ «Дуотранс».

Нагадаємо, у березні 2016 р. було відкрите кримінальне провадження щодо закупівлі у 2015 р. посадовцями КП «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» у «Дуотрансу» вживаних тролейбусів Man за нібито завищеною ціною – по 998 тис грн. У квітні 2016 р. суд надав слідчому доступ до документів замовника, й відтоді інформація по справі в судовому реєстрі не оновлювалась.