- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Шукаючи крадене авто, слідчі знайшли мішок печаток фірм Вілкула&Ко, причетних до різних оборудок

Слідчий суддя Жовтневого райсуду Дніпра не дозволив скасувати арешт на печатки місцевих судів та комунального «Аульського водоводу», вилучених разом з понад 100 печатками пов’язаних фірм в результаті обшуку дніпровського СТО у рамках кримінального провадження щодо викрадення автомобіля. Про це свідчить ухвала [1] суду від 11 жовтня.

Арешт майна відбувся у межах кримінального провадження, відкритого у грудні 2016 року за фактом незаконного заволодіння автомобілем «Geely EMGrand 8» та підроблення печаток і документів. Справу розслідує слідче управління прокуратури Дніпропетровської області.

Намагаючись встановити місцезнаходження розшукуваного автомобіля, 24 червня цього року слідчі провели обшук СТО на вулиці Сергія Нігояна, 100 у Дніпрі, виявивши там автомобіль «Chevrolet Lacetti». В результаті обшуку автівки та приміщення СТО вилучили низку документів, флеш-носіїв, банківських карток, понад 100 печаток з відтисками найменувань різних приватних фірм, а також господарського та апеляційного судів Дніпропетровської області, комунального підприємства «Аульський водовід»

Так, в ухвалі засвітились печатки з назвами групи компаній, які фігурували в історії про виведення бюджетних грошей з КП ДОР «Аульський водовід» через сплату роялті за використання комунальниками корисних моделей.

За матеріалами тієї справи [2], ДочП «Дніпромашзбагачення» переводило отримані від «Аульського водоводу» кошти за використання корисної моделі на рахунки пов’язаних фірм у вигляді фінансової допомоги. У приміщенні обшукуваного СТО виявили печатки цих фірм – «Регіонінвестгрупп», ПП «Цесія», ТОВ «Терра консалтінг», ТОВ «Рантьє-Днєпр», «Фуд-Сервіс Дніпро», ТОВ «Гарт», ТОВ «Інвестбудпроект», ТОВ «Фінансова компанія «Альянс»», ТОВ «Агора 2007» тощо.

Кілька перелічених компаній у перемішку з новими  фігурували у справі [3] щодо виведення 30 млн грн з рахунків комунального «Дніпроводоканал» («Дніпрооптбакалія», «Терра консалтінг», «Рантьє-Днєпр», «Агроінвест-Україна»).

Також, слідчі вилучили печатки з відтисками компаній-нерезидентів. Серед таких – кіпрський офшор «Jirtelon commercial LTD», на який сьогодні зареєстроване ТОВ «Сток». Заснували ж «Сток» нині припинені ТОВ «ІРВАГНУ» («Інститут ринкових відносин академії гірничих наук України») та ТОВ «Економіко-правова фірма «Фінаудит».

За даними «Youcontrol [4]», свого часу засновником «Фінаудиту» був міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул (партії: КПРС –> Партія регіонів –> Опозиційний блок). Також Вілкул особисто володів часткою у «ІРВАГНУ».

В ухвалі зустрічаються також фірми, пов’язані з Максимом Романенком, якого у ЗМІ називають ставлеником [5] Олександра Вілкула. Зокрема, торгова біржа «Делипри», зареєстрована на Олександра Новікова та Романа Сорочака. Останній є співвласником ТОВ «Апостолівагромаш», яке раніше було зареєстроване на ТОВ «Рантьє» та згадуваного Максима Романенка.

Бенефіціарами ТОВ «Рантьє» через ТОВ «Фактор Д» та компанію «Парсіфія трейдінг» (Кіпр) є Андрій Шумілов та екс-нардеп, власник «KSG Agro» Сергій Касьянов. Останній є соратником Олександра Вілкула по «Партії регіонів». Крім того, інтереси Касьянова та Вілкула перетинались по діяльності «KSG AGRO», яке раніше було фактично поділене [6] між Віктором Януковича (Юра Єнакієвський – родич Касьянова Олександр Шепелев – Сергій Касьянов) і Ринатом Ахметовим (Олександр Вілкул – Дмитро Шпенов).

В ухвалі засвітились також фірми помічників партнера Вілкула – екс-нардепа-регіонала Дмитра Шпенова. Йдеться про  Євгенію Палій та Дмитра Манелюка, які є співзасновниками благодійного фонду Шпенова «Добра справа». Манелюк раніше був учасником ПП «Цесія», крім того, слідчі вилучили кілька банківських карток, зареєстрованих на його ім’я.

Щодо Євгенії Палій, то сьогодні вона є депутатом Криворізької міськради від «Опозиційного блоку». Вона напряму контролює юридично-консалтингові компанії «Юрик Ком» та «Апріорі», на які зареєстрована асоціація «Регіональна правова група». Печатку асоціації також виявлено у приміщенні обшуканого СТО.

Додамо також, що Палій разом з Дмитром Гордієнком, на якого нині зареєстроване ПП «Цесія», є кінцевими бенефіціарними власниками дніпровської «Регіональної універсальної біржі», через яку у 2012 році ДП «Український інститут по проектуванню металургійних заводів» купував [7] базу відпочинку у селі Штормове Сакського району в Криму за вдвічі завищеною ціною. При чому, купував – у згадуваного вище ТОВ «Рантьє».

Слідчі також зафіксували печатку ТОВ «АФК-КР», контрольний пакет якого належить «Oktimas LTD», а невеликою часткою володіє керівник фірми Олександр Кузуб, який також керує згадуваним ТОВ «Сток». Це керівник та бухгалтер ТОВ «Агора 2007», яке нині зареєстроване на «Піколія трейдінг лтд», а раніше належало Андрієві Камінському – екс-депутату Дніпропетровської міської ради від «Партії регіонів» і колишньому директору криворізького ДП «Промислово-металургійний консалтинг».

За часів його керівництва, у рамках проведення реконструкції феодосійського готелю «Ай-Петрі», «ПМ консалтинг» уклало кілька договорів, в результаті яких ремонт так і не провели, а в подальшому приватне «Палісса Тревел» через суд стягнуло [8] з держпідприємства 37 млн грн. Під час обшуку слідчі знайшли печатку також печатку з відтиском ПП «Палісса Тревел».