- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Турбоатом» не пустив аудиторів перевіряти оборудки з конденсаторами для АЕС з «італійських» трубок

Посадові особи ПАТ «Турбатом» не допустили Держаудитслужбу до планової ревізії фінансово-господарської діяльності державного підприємства 29 вересня. Про це повідомляється у листі голови Держаудитслужби Лідії Гаврилової  нардепу Тетяні Ричковій, який є у розпорядженні «Наших грошей».

[1]

Аудитори намагались провести ревізію діяльності «Турбоатому» за період з початку 2014 року по осінь 2017 року. Однак через недопуск з боку посадовців заводу вони не змогли цього зробити, і поінформували про це Кабінет міністрів і правоохоронні органи.

Через це Держаудитслужба не змогла перевірити факти, викладені у зверненні держпідприємства «НДКТІТП ім. Осади», надісланого листами Державної фіскальної служби та нардепа Ричкової. Вони стосувались операцій, пов’язаних з реалізацією «Турбоатомом» конденсатора для Запорізької АЕС відповідно до угоди з «Енергоатомом» від 2 грудня 2016 року, а також операцій, пов’язаних із закупівлею «Турбоатомом» зварних труб для конденсаторів АЕС.

[2] [3]

Інститут ім. Осади у своєму звернені вказував, що з загальної вартості конденсатора 450 млн грн. значна частина коштів припадає на зварні трубки з нержавіючої сталі, які «Турбоатом» закуповує зварні трубки у італійської фірми «A.D.Tubi Inossidabili S.p.A» по ціні якісніших безшовних труб українського виробництва.

У грудні 2016 року «Енергоатом» без торгів замовив «Турбоатому» конденсатор турбіни К-1000-60/1500-2 для енергоблоку №3 Запорізької АЕС за 448,13 млн грн. [4] До того була спроба провести відкриті торги на очікувану суму 530,49 млн грн. [5] Однак тоді «Енергоатом» допустив до участі лише «Турбоатом», викинувши низку потенційних учасників через різні невідповідності технічним вимогам і претензії до документів. Німецька фірма «Balcke-Dürr GmbH» безуспішно скаржилася в АМКУ на неможливість здійснення у березні-травні 2017 року поставки, на яку потрібно щонайменше 10 місяців. Тобто на момент тендеру у вересні вже було почати роботи по виготовленню. І саме це тоді вже робив «Турбоатом», який за кілька тижнів до торгів вже замовив італійцям «A.D.Tubi Inossidabili S.p.A» на суму 4,16 млн євро [6] і на момент тендеру «Енергоатому» вже міг вести роботи по конденсатору, чого не могли робити інші учасники торгів, якщо не були впевнені у майбутній перемозі.

Через після тієї закупівлі у вересні 2017 року «Енергоатом» замовив «Турбоатому» без тендеру ще один конденсатор для ЗАЕС, збільшивши його ціну у порівнянні з минулим роком на 40 мільйонів гривень – до 487,89 млн грн. [7] При цьому подорожчала не тільки українська частина, також на 12% виросла валютна ціна [8] трубок від італійського постачальника.

Використання зварних труб замість безшовних викликало критику з боку Науково-дослідного та конструкторсько-технологічного інституту трубної промисловості ім. Осади. За словами науковців, зварні трубки не можуть забезпечити таку стійкість до корозії, як безшовні.

Те, що зварний шов є менш стійким до корозії – підтверджується дослідженнями самого «Енергоатому» від 2014 року, який є у розпорядженні «Наших грошей». У звіті вказано, що швидкість корозії зварного з’єднання у 1,6 рази більша, ніж корозія основного металу трубки зі сплаву 316L (8,06 г/м2 год проти 5,05). У свою чергу саме корозія визначає чи витримає конденсатор гарантований термін роботи 30 років.

Директором державного «Турбоатому» є Віктор Субботін, власник «Мегабанку», екс-«регіонал», який у 2015 році балотувався до Харківської облради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

«Енергоатом» очолює Юрій Недашковський, близький до екс-нардепа Миколи Мартиненка.