- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Укртатнафта» Коломойського перевела рахунки з «Привату» в «Південний», де кредитується Грановський (додано)

(Додано повідомлення прес-служби банку «Південний»)

ПАТ «Укртатнафта» з 2016 року тримає поточні рахунки в банку «Південний», а не «Приватбанку». Про це свідчать фінансові звіти підприємства у системі SMIDA.

У 2015 році [1] компанія вказувала, що тримає рахунки у «Приватбанку», який тоді ще належав власникам «Привату» Ігорю Коломойському і Генадію Боголюбову.

Однак потім цей банк став державним, а «Укртатнафта» у звіті за 2016 рік [2] вказала, що поточні рахунки тепер тримає у банку «Південний».

[3] [4]

[5]А в грудні минулого року саме рахунок в «Південному» «Укртатнафта» вказала в угоді [6] з «Укртранснафтою» на послуги перевалки нафти на залізничний транспорт.

43% акцій ПАТ «Укртатнафта» належить державному «Нафтогазу України». Решта акцій належить підприємствам, підконтрольним Ігорю Коломойському і Олександру Ярославському. Оперативну діяльність єдиного діючого в Україні нафтопереробного заводу здійснює менеджмент «Привату».

«Приватбанк» у грудні 2016 року офіційно став належати державі. Його власники Коломойський та Боголюбов попросили державу [7] придбати акції банку «з метою уникнення системної загрози для економіки держави».

Найбільшими акціонерами одеського банку «Південний» є місцеві бізнесмени Юрій Родін та Марк Беккер. Разом з тим, неофіційним власником банку називають бізнесмена Андрія Адамовського, який є бізнес-партнером нардепа від БПП Олександра Грановського.

Адамовський має робочий кабінет у бізнес-центрі «Євразія» у офісному приміщенні, перед входом до якого висить табличка «Приймальня народного депутата Олександра Грановського».

У «Південному» в 2016 році оформило великий кредит підконтрольне Адамовському ТОВ «Трейд коммодіті», яке вже два роки є найбільшим підрядником Міноборони та «Укрзалізниці» по поставкам палива. В «Південному» кредитується і Грановський [8], який формально спростовує свою причетність до бензотрейдера.

Окрім цього саме банку «Південний» нині формально належить торгово-розважальний центр «Sky Mall», за який боролись Адамовський і Грановський з іншими власниками.

Після опублікування цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від прес-служби банку «Південний». У банку підкреслили, що

«Заява про те, що А. Адамовський є власником Банку Південний, не ґрунтується на офіційних даних і не є достовірною. Структура власності Банку Південний є абсолютно прозорою, відкритою і багаторазово перевірялася регулятором і аудиторами. У ній немає А. Адамовського. Зі структурою власності можна ознайомитися на офіційному сайті банку. Основними акціонерами банку є: Юрій Родін, Марк Беккер, Алла Ванецьянц, шведський інвестиційний фонд East Capital Financials Fund AB.

Крім того, в статті (і в заголовку) опубліковано твердження, що «Укртатнафта» перевела рахунки в Банк Південний. Хочемо уточнити, що компанія «Укртатнафта», як і багато інших компаній, вже багато років є клієнтом Банку Південний.

Щодо кредитування ТОВ «Трейд коммодіті»: хочемо звернути увагу, що політика Банку Південний є виключно ринковою. Одними з пріоритетних галузей фінансування для банку є АПК і ринок операторів нафтопродуктів. І багато найбільших представників цих галузей (у тому числі понад 70% компаній ринку операторів нафтопродуктів) є нашими клієнтами і позичальниками».