- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Укртрансгазу» вдалось замовити у «Нафтогазу» газу на 8 мільярдів з прив’язкою до німецького хабу

ПАТ «Укртрансгаз» 27 вересня за результатами тендерів уклало низку угод з ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на постачання природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб та балансування на 8,00 млрд грн. Про це повідомляється в системі [1] «Прозорро [2]».

Укладено шість угод з базовою ціною газу від 6 258 до 6 380 грн. за тисячу кубометрів без урахування ПДВ, що дешевше від актуального прайсу [3] «Нафтогазу».

Найдешевше газ вийшов по тім лотам, де конкуренти «Енергетична нафтогазова компанія» та «Газпостач-Черкаси» торгувались і робили хоча б по одному кроку на зниження ціни в ході аукціону. В лотах, де єдиними допущеними до участі конкурентами держкомпанії були ТОВ «Мет Україна» та ТОВ «Еру Трейдінг» – ніхто ціну не знижував, а відтак вона залишилась максимальною.

Ціна газу в цих угодах прив’язана до звіту ICIS Heren Europian spot gas markets щодо зміни котирувань ціни газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG).

Формула визначення ціни наступна:

CP=PCPxKc/Kb+(Avg NCG DA NCGbas)x10,35xKc

[4]По кільком лотам заявки також подавали ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» і «LLC Trafigura Ukraine». Їх відхилили через різноманітні претензії. «Укрнафтобуріння» оскаржувала своє відхилення в АМКУ, однак встигло відкликати свою скаргу до остаточного розгляду антимонопольниками, пославшись на якісь «об’єктивні обставини».

Разом з тим, залишаються незавершеними ще дві закупівлі газового палива «Укртрансгазом» на очікувану [5] суму [6] 8,08 млрд грн. Як повідомляли «Наші гроші», по цим тендерам подавали скарги фірми «Скела терциум» та «УМВБ», які вимагали не тільки поновити себе на торгах . Вони також намагались відкликати свої скарги 13 вересня в один день з «Укрнафтобурінням». Однак за даними системи «Прозорро», «УМВБ» зробило це о 16:18 вечора, а Антимонопольний комітет загрузив в систему своє рішення про задоволення скарги ще вранці о 10:54. Ці торги наразі не завершені, система показує, що вони знаходяться в стадії «прекваліфікація». А статус скарги «УМВБ» наразі визначено [6] як «Прийнято до розгляду» і «Рішення органу оскарження: Очікується», хоча по ній ще 13 вересня винесено рішення.

Нагадаємо, вищезгадані компанії «Трафігура Юкрейн» і «Скела терціум» опинились у переліку тих, чиї рахунки арештовані [7] у «Альфа банку» в рамках розслідування Генпрокуратури по факту розкрадання коштів службовими особами «Укрспирту» на поставках природного газу. Також по справі арештовано рахунки компаній «Крафт енерджі», «Агро ресурс», «АГТ», «Старт енерджі».