- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

АМКУ змушує суддів Полтави прибрати обмеження на кабіни для звинувачених

[1]Антимонопольний комітет України 15 вересня за скаргою ТОВ «Сакура-Про» зобов’язав Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області прибрати дискримінаційні вимоги з тендерної документації на постачання кабін для обвинувачених і засуджених на очікувану суму 3,02 млн грн. Про це повідомила [2] уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Планують [3] купити 36 загороджень для розміщення обвинувачених і засуджених зі збіркою та установкою в судах області по очікуваній ціні 83 807 грн./шт.

Замовник вимагає довідку про досвід виконання аналогічного договору протягом 2015-2017 років. Аналогічні договори мають відповідати предмету закупівлі за технічними характеристиками, що передбачені Наказом ДСА України від 20.03.2017 №350 [4], яким затверджено «Загальні вимоги до загородження зі спеціального захисного скла для розміщення обвинувальний (підсудних) та засуджених» [5].

[6]Крім того, управління на власний розсуд встановило ще низку додаткових вимог, яких немає у «Загальних вимогах…». Зокрема йдеться про товщину скла не менше 18 мм та наявність сертифікату на його відповідність класу зламостійкості не нижче і не вище RC2 за стандартом ДСТУ EN 1627:2014 [7]. Таким чином, пропозиція фірми, яка запропонує кращий товар із міцнішим склом, усе одно буде відхилена.

Скаржник заявив, що зазначеним вимогам відповідає продукція лише одного виробника – ТОВ Виробничо-комерційне підприємство «Форпост» [8].

Адмінколегія АМКУ задовольнила скаргу, визнавши вказані вимоги дискримінаційними, а їхню необхідність – недоведеною. Станом на 21 вересня зміни у тендерну документацію не вносилися. Рішення органу оскарження набирають чинності з дня їх прийняття та є обов’язковими для замовників, але закон не встановлює [9] строк для їхнього виконання.

Довідково:

Київська «Сакура-Про» на чолі з Олегом Суром належить Ользі Василенко, однак раніше її партнером був Рустам Абдуллаєв. Усього з жовтня 2016 року вона отримала підрядів судів та управлінь поліції на 2,08 млн грн. Зокрема у липні ТУ ДСАУ в Дніпропетровській області замовило [10] їй кабіни зі склом товщиною від 18 мм вищого класу RC3. Останній фірма підтвердила сертифікатом і протоколом випробувань.

Харківським ВКП «Форпост» володіють Геннадій Добринський, Володимир Височін та Юрій Шинкаренко. Із грудня 2016 року він отримав підрядів судів та банків на 2,81 млн грн. На аналогічний тендер [11] ТУ ДСАУ в Чернівецькій області без конкретних вимог щодо класу воно приносило сертифікат на скло класу RC2.

Нагадаємо, у доповіді омбудсмена України за 2016 рік [12] сказано, що Європейський суд з прав людини неодноразово визнавав жорстоким поводженням утримання особи в металевій клітці у залі суду, якщо воно не несе небезпеки для життя і здоров’я учасників судового засідання. Кримінальний процесуальний кодекс України і Державні будівельні норми також передбачають розміщення обвинувачених і засуджених у прозорих загородженнях зі скла чи органічного скла. Однак проблема металевих кліток залишається притаманною всім загальним місцевим судам, відвіданим моніторами у 2016 році.