- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У смітник на Харківщині за 90 мільйонів закладуть утричі дорожчий бентоніт, ніж у Краматорську

Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації за результатами тендеру замовив ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Ековтор» будівництво комплексу по управлінню комунальними відходами у Вовчанському районі за 90,21 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Комплекс зведуть за межами населеного пункту на території Симонівської сільради до кінця 2019 року. Збудують виробничий комплекс із прибудованими адміністративно-побутовими приміщеннями, внутрішньо-майданчикові під’їзди, дороги і тротуари, створять ділянку складування та захоронення ТПВ (котлован та дренаж), придбають обладнання лінії сортування та устаткування, влаштують зовнішнє електропостачання та електроосвітлення, а також благоустроять територію.

За підсумковою відомістю ресурсів, бентонітовий мат ActiMat 50 [2] із показником витрати потоку (flux index) 5×10-9 куб. м/кв. м/с і масою загальною\бентоніту на одиницю площі 5 200\5 500 г/кв. м коштує 317 грн./кв. м, а ActiMat 50 C [3] ламінований водонепроникний – 350 грн./кв. м (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

У травні на подібному тендері КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» Донецької облради Actimat 30 [4] із показником витрати потоку 7×10-9 куб. м/кв. м/с та масою загальною\бентоніту на одиницю площі 3 200\3 500 г/кв. м коштував 84 грн./кв. м [5]. Це втричі дешевше від ціни придбаного харків’янами мату іншого типу.

Дорожні плити ПДН (ПАГ) -14 (6,0х2,0х0,14) замовили по 6 434 грн./шт. У відкритих джерелах їх можна 6 [6]7 [7] тис грн./шт.

Різна гарячекатана арматурна сталь коштує 15 700 грн./т, пісок природний рядовий – 66 грн./куб. м, асфальтобетон щільний крупнозернистий типу А марки 1 – 1 351 грн./т, а щільний дрібнозернистий типу А марки 1 – по 1 055 грн./т, що загалом відповідає ринку.

Переможець не планує залучати субпідрядників більш ніж на 20% суми угоди, однак перерахує дрібнішим субпідрядникам 17 млн грн. Техніку він орендує у київського ТОВ «Лімна-Груп», дніпровського ТОВ «Старкор» і харківського ТОВ «Техстандарт-Плюс».

Ціна угоди на третину відсотка нижча від очікуваної вартості закупівлі в 90,51 млн грн.

Єдиний конкурент ПП «ВВК-Стиль» Сергія Олійника зі статутним капіталом 100 грн. пропонував на 3% нижчу ціну, але його відхилили за відсутність низки кваліфікаційних документів. При цьому обидва учасники не знижували ціни під час аукціону.

Закупівлю провели з другої спроби. Перший тендер [8] завершився абсолютно так само, та згодом договір визнали недійсним. За даними «Харківського антикорупційного центру» [9], від «СП «Ековтор» 27 липня його підписала Тетяна Юрченко, хоча не мала права, бо вже два дні не керувала фірмою. На нинішньому, повторному тендері строк подання пропозицій був мінімальним – 15 днів.

Харківське «СП «Ековтор» засноване у 2011 році Тетяною Юрченко з Донецька. Нині ж фірма належить дніпровцю Олександру Біленку та одеському ТОВ «Екорегіон-77» Сергія Ляшевського та Сергія Дікарева зі статутним капіталом 1 тис грн.

Директором із 25 липня 2017 року став Роберті Абакелія.

У жовтні  2015 року «СП «Ековтор» виграло тендер на будівництво полігону ТПВ за 93,88 млн грн. [10] в м. Люботин Харківської області, яке мало завершитись до кінця 2016 року. Як писав «ХАЦ», щодо цього було відкрито [11] кримінальне провадження. Підрядник розпочав будівництво і засмічення не лише до підписання договору, але й на земельній ділянці, яка не була для цього призначена. Проти будівництва активно протестували місцеві мешканці.

У 2015 році «СП «Ековтор» підозрювали [12] у привласненні бюджетних коштів під час будівництва полігону в Богодухові Харківської області.

Нагадаємо, поліція з початку року підозрює [13] службовців управління ЖКГ виконкому Золотоніської міськради (Черкаська обл.) у внесенні на користь цієї фірми завідомо неправдивих відомостей до актів виконаних робіт щодо робіт на полігоні ТПВ. Із червня нових ухвал по справі в судовому реєстрі не з’являлося.