- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Харківобленерго» через суд зливає засвічену схему приватизації «Центренерего» угрупуванням Крючкова

Господарський суд Харківської області визнав [1] недійсним договір між АК «Харківобленерго» та ТОВ «Легіст Інвест» про відступлення права вимоги боргу в 9,94 млн грн.  у ПАТ «Центренерго».

Позов про розрив угоди подало «Харківобленерго». Офіційною підставою скасування договору стало те, що право укладати договори до 200 млн грн могло лише правління, а не в.о.голови, який і дозволив підписати договір.

Раніше цей борг дозволяв «Легіст Інвесту» контролювати приватизацію «Центренерго».

Нагадаємо, Господарський суд Києва порушив справу [2] про визнання банкрутом ДЕК «Центренерго» ще  у лютому 2004 року.

Як раніше повідомляли [3] «Наші гроші», у листопаді 2016 року госпсуд Києва відмовив низці державних та приватних кредиторів, які хотіли отримати від «Центренерго» понад 2,3 млрд грн старих боргів, визнавши кредиторську заборгованість компанії на суму лише в 136 млн грн.

Відразу після цього кілька старих кредиторів переуступили свої вимоги до «Центренерго» на загальну суму 70 млн грн чотирьом новим фірмам – ТОВ «Тера», ТОВ «Транснова», ТОВ «Баланс Груп» та ТОВ «Легіст Інвест», які контролюються [4] групою компаній Дмитра Крючкова.

Таким чином той сконцентрував більшість визнаних судом боргів «Центренерго», що давало йому перевагу в комітеті кредиторів. Сам Крючков стверджував [5], що купівля боргів потрібна була йому не для банкрутства, а для приватизації компанії.

Після розірвання договору між «Харківобленерго» та «Легіст Інвест», фірми Крючкова залишились власниками меншої частини боргів «Центренерго» – 60 млн грн.

Окрім того, сьогодні у судовому порядку вирішується [6] питання законності заміни попередніх кредиторів «Центренерго» (ТОВ «Востокенергоремонт» та ВАТ «Укренергобудмеханізація») на дві фірми Крючкова – ТОВ «Баланс Груп» та ТОВ «Легіст Інвест». Апеляційний суд залишив реєстр вимог кредиторів без змін, однак Вищий госпсуд відправив [7] справу у цій частині на новий апеляційний розгляд.

За даними [8] нардепа Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко.

Зв’язок Крючкова з Кононенком також раніше підтвердив [9] голова НКРЕКП Дмитро Вовк, якому бізнес-партнер президента радив Крючкова як «непоганого менеджера».

65% акцій «Харківобленерго» належить державі, ще 29%  знаходиться у володінні компанії «Garensia Enterprises Limited» (Кіпр), яку пов’язують з Костянтином Григоришиним.

У 2015 році контроль над роботою «Харківобленерго» і «Запоріжжяобленерго» здійснювали менеджери, пов’язані з фірмою «Енергомережа» Дмитра Крючкова. Після оголошення його в розшук за розкрадання на запорізькому обленерго, роботу цих обленерго від групи Суркісів почав курувати Олександр Сагура – голова наглядової ради «Прикарпаттяобленерго» та фірми «Укренергоконсалт». Тоді Фонд держмайна призначив в.о. голови правління «Харківобленерго» Володимира Яворського. Він балотувався [10] до Харківської облради від «Блоку Петра Порошенка». Обласний осередок БПП знаходиться за тією ж самою адресою, що й фірми Сердюка.