- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Зброярі Порошенка передумали купляти за 10 мільйонів лімузини Audi і розкішний Land Cruiser з ілюмінацією

За останні тижні ДГЗП «Спецтехноекспорт» відмінило два тендери на постачання розкішних автомобілів на очікувану суму 10,25 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

13 вересня було скасовано закупівлю чотирьох автомобілів на 4,85 млн грн. [1] через «відсутність подальшої потреби». Планували придбати три Toyota Camry Elegance та один Toyota Land Cruiser 200 Special Edition.

[2]З огляду на ціни в салонах, найдорожчим у цій закупівлі мав бути позашляховик, який може коштувати від $100 тис. У тендерній документації вказано, що чорний Land Cruiser повинен був мати такі опції: світлодіодна іллюмінація інтер’єру, оздоблення салону комбінованою напіваніліновою шкірою з перфорацією та ромбовидною прострочкою, обігрів лобового та заднього скла з автотаймером, система сповіщення про зміну смуги руху – LDA, система камер кругового огляду з функцією панорамного виду (1 фронтальна і 2 бокові – MTM (Multi-Terrain Monitor)), задні сидіння з підігрівом дворежимним (бокові сидіння), система контролю та інформування про втомлення водія, подушки безпеки для колін водія та переднього пасажира, система безпровідної зарядки по протоколу Qi.

Toyota Camry у комплектації Elegance можуть коштувати 800-900 тис грн.

26 серпня було скасовано закупівлю трьох автомобілів Audi на 5,40 млн грн. [3]через відсутність мінімум двох учасників тендеру. планували придбати Audi A6  2/0 TFSI Quattro, Audi A6  2/0 TDI Quattro і  Audi A8 3/0 TDI Quattro Long.

[4]У цій закупівлі найдорожчим виглядає Audi A8, який може коштувати від $80 тис. У тендерній документації вказано бажані опції: двигун об’ємом 2967 см3, підігрів передніх і задніх сидінь, оздоблення сидінь шкірою, підйомно – зсувний скляний люк, клімат – контроль 4-зональний, захист від бічного удару.

Докладні вимоги замовника до розкішних автомобілів – тут [5].

Нагадаємо, до вказаних закупівель «Спецтехноекспорту» цього року найдорожчими автомобілями, які намагались придбати державні структури через систему «Прозорро», були кросовер Infiniti Q70 за 1,40 млн грн. [6] для «АТП Черкаської обласної ради» та Audi Q7 3.0 TDI quattro S line за 2,05 млн грн. [7] для ПАТ «Дністровська ГАЕС».

З 2015 року «Спецтехноекспортом» зі структури «Укрспецекспорту» керує виходець з Одеси з Одеси Павло Барбул [8]. Його батько пов’язаний з групою одеських шляховиків Геннадія Труханова.

Один з заступників директора «Спецтехноекспорта» Владислав Бельбас раніше працював в «Богдан Схід Авто» Олега Гладковського. Це бізнес-партнер президента Петра Порошенка, який на посаді першого заступника секретаря СНБО курує оборонно-промисловий комплекс.

Нагадаємо, в 2015 році було відкрите кримінальне провадження [9] про виплату «Спецтехноекспорт» фіктивних агентських на суму $3,59 млн. Також справу про схему експорту через фіктивні фірми на 91 млн грн [10]. веде поліція.