- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Держвиконавці Петренка давали довіреність на доступ до своїх мільйонних винагород сторонній особі (додано)

[1]

(додано реакцію міністра юстиції Павла Петренка)

Перед отриманням багатомільйонних винагород співробітники Державної виконавчої служби Мін’юсту синхронно писали довіреність на доступ до їхнього зарплатного рахунку на ім’я маловідомої їм особи, йдеться в сюжеті Аліси Юрченко  для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом [2]».

9 грудня 2016 року, в день подання заяви на отримання винагороди, щонайменше два державних виконавці одночасно видали довіреність з правом зняття частини коштів з їхніх рахунків чоловіку на ім’я Микола Лисенко.

Держвиконавці Андрій Назаровець та Максим Борейко видали довіреність в один день, одній і тій самій особі, на однаковий тримісячний строк, і завірили її в одного й того ж нотаріуса.

[3]Максим Борейко претендував на винагороду менше мільйона гривень. Довіреність він видав в один день з Назаровцем, однак за тиждень, 15 грудня, майже одночасно з фактичним отриманням своєї винагороди, Максим Борейко через іншого нотаріуса анулював довіреність на ім’я Миколи Лисенка.

Невдовзі Борейко був звільнений з Мінюсту. На це вказує його декларація перед звільненням, розміщена в державному реєстрі декларацій, та резюме на сайті з пошуку роботи. Це свідчить про те, що Борейко відмовився ділитися своєю винагородою.

Спершу телефоном він погодився зустрітися з журналістами програми та поговорити про виплату винагороди і довіреність, але невдовзі перестав брати слухавку. Він встиг повідомити тільки, що про Миколу Лисенка, якому видав довіреність, фактично нічого не знав.

[4]Нагадаємо, наприкінці серпня видання «Слово і діло [5]» оприлюднило дані Мін’юсту щодо доходів державних виконавців. Згідно з документом, восьмеро чиновників у травні-червні 2017 року отримали премії у розмірі від 1 до 7 мільйонів гривень.

Норма про те, що держвиконавці мають право на отримання 2% винагороди від суми стягнутого ними боргу, запрацювала в жовтні 2016 року. В проекті постанови Кабміну, яка регулює розмір винагороди держвиконавцям, від початку містилися граничні обмеження суми, однак вони зникли з тексту напередодні прийняття урядом.

Наприкінці серпня 2017 р., після публікації цьогорічних винагород держвиконавцям, Кабмін таки встановив верхню межу «премій»: 200 прожиткових мінімумів (308 тис грн.) в одні руки за одне стягнення. Однак в разі, якщо до виконання одного стягнення залучені кілька державних виконавців, кожен з них може отримати по 308 тис. грн., а на всіх за раз можна розподілити ті ж 2% від суми стягнення.

Одразу після виходу сюжету «Наших грошей» про схему розпилу мільйонних винагород в Мінюсті, міністр Павло Петренко зібрав прес-конференцію із заявою про «безпрецедентну» операцію на поліграфі, яка, на його думку, доводить відсутність корупції в керівництві виконавчої служби.

Водночас, викладена в розслідуванні інформація про видачу держвиконавцями довіреностей на доступ до їхніх винагород Мінюстом на час прес-конференції не перевірялася.

На питання, чи цікавився міністр юстиції у держвиконавця Андрія Назаровця, чому той видав сторонній особі довіреність на зняття грошей з винагороди у 14 млн грн, Павло Петренко відповів: «Я не комунікую з виконавцями. Ми зараз проводимо, в тому числі і по вашому сюжету додаткові перевірки. Ви отримаєте цікаву інформацію найближчими днями».

Коментуючи питання про те, чи з’ясував Петренко, хто такий Микола Лисенко, якому одразу кілька виконавців синхронно довіряли знімати кошти з власних винагород, міністр зазначив: «Що стосується приватних речей державних виконавців – це питання до них, це їх приватне життя і не входить в компетенцію Міністерства юстиції».

Разом з тим Павло Петренко неодноразово підкреслив, що за результатами «безпрецедентної перевірки» керівників держвиконавців на поліграфі, корупції у службі не виявлено. «Фактів, що хтось з керівництва центрального апарату чи обласних виконавчих служб вимагав винагороди або відкати зі своїх підлеглих для себе чи вимагав за вказівкою Міністерства юстиції, незалежними експертами-поліграфологами не зафіксовано. Для нас це принципово».