- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Укртрансгаз» за чверть мільярда замовив двигуни для компресорних станцій Полтавщини (виправлено)

(виправлено дані про призначення двигунів)

ПАТ «Укртрансгаз» 5 вересня уклало угоду з ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» ДК «Укроборонпром» про придбання газотурбінних двигунів на 271,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

До 15 вересня поставлять три газотурбінних двигуна ДГ90Л2.1 потужністю 16 МВт на рамі за ТУ У 29.1-31821381-018:2009 за специфікацією Г90108252 по 90,50 млн грн.

У комплекти входять запчастини, інструменти, приладдя та експлуатаційна документація. Гарантійний строк становить півтора роки використання або п’ять років зберігання.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції, бо єдиним ексклюзивним розробником і виробником таких двигунів є «Зоря»-«Машпроект».

За даними [2] прес-служби «Укртрансгазу», нові двигуни українського виробництва ДГ90Л2.1 потужністю 16МВт закуповуються для ремонту газоперекачувальних агрегатів (ГПА) ГПУ-16 компресорних станцій шляхом заміни застарілих ГТД ДЖ-59Л.

У прес-службі «Нафтогазу» «Нашим грошам» повідомили, що двигуни придбано для Гребінківської компресорної станції у Полтавській області (спочатку у новині «Наших грошей» були вказані помилкові дані про про призначення обладнання для південних регіонів).

Нагадаємо, у вересні 2016 року «Укртрансгаз» оголосив тендери щодо реконструкції компресорних станцій «Південнобузька», «Ананьїв» і «Задніпровська» на очікувану суму 4,12 млрд грн. Це відбулось, коли перший віце-прем’єр Степан Кубів зробив спробу вивести «Укртрансгаз» з-під контролю «Нафтогазу України» до сфери управління очолюваного ним Міністерства економічного розвитку. Тодішній голова «Укртрансгазу» Ігор Прокопів не заперечував проти такого розвитку подій. Також він заявив [3], що основним підрядником із реконструкції має стати держпідприємство «Зоря»-«Машпроект». Воно підпорядковане «Укроборонопрому», а директором заводу є Костянтин Картошкін. До цього він із 2009 року очолював «Севастопольський морський завод» Петра Порошенка.

Однак зрештою Мінекономрозвитку не отримало контролю над «Укртрансгазом», «Зоря»-«Машпроект» не прийшла на торги, а згодом усі три тендери, виграні [4] ПАТ Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» Костянтина Григоришина і Вадима Новінського, взагалі відмінили [5] через домовленість Володимира Путіна і Реджепа Ердогана будувати «Турецький потік». Цей трубопровід по дну Чорного моря вже побудовано на чверть і у випадку запуску він майже повністю перебере на себе обсяги газу, які Росія нині качає через Україну. У такому випадку реконструйовані нині станції «Укртрансгазу» будуть не потрібні.

Нещодавно президентом «Укртрансгазу» став [6] Павел Станчак, виходець із польської держкомпанії «PGNiG».

Про необхідність «Укртрансгазу» закуповувати різне устаткування для реконструкції газопроводів останнім часом заявляли Секретар РНБОУ Олександр Турчинов, голова СБУ Василь Грицак. [7]