«Укртрансгаз» за чверть мільярда замовив двигуни для компресорних станцій Полтавщини (виправлено)
08.09.2017   //  

(виправлено дані про призначення двигунів)

ПАТ «Укртрансгаз» 5 вересня уклало угоду з ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» ДК «Укроборонпром» про придбання газотурбінних двигунів на 271,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 15 вересня поставлять три газотурбінних двигуна ДГ90Л2.1 потужністю 16 МВт на рамі за ТУ У 29.1-31821381-018:2009 за специфікацією Г90108252 по 90,50 млн грн.

У комплекти входять запчастини, інструменти, приладдя та експлуатаційна документація. Гарантійний строк становить півтора роки використання або п’ять років зберігання.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції, бо єдиним ексклюзивним розробником і виробником таких двигунів є «Зоря»-«Машпроект».

За даними прес-служби «Укртрансгазу», нові двигуни українського виробництва ДГ90Л2.1 потужністю 16МВт закуповуються для ремонту газоперекачувальних агрегатів (ГПА) ГПУ-16 компресорних станцій шляхом заміни застарілих ГТД ДЖ-59Л.

У прес-службі «Нафтогазу» «Нашим грошам» повідомили, що двигуни придбано для Гребінківської компресорної станції у Полтавській області (спочатку у новині «Наших грошей» були вказані помилкові дані про про призначення обладнання для південних регіонів).

Нагадаємо, у вересні 2016 року «Укртрансгаз» оголосив тендери щодо реконструкції компресорних станцій «Південнобузька», «Ананьїв» і «Задніпровська» на очікувану суму 4,12 млрд грн. Це відбулось, коли перший віце-прем’єр Степан Кубів зробив спробу вивести «Укртрансгаз» з-під контролю «Нафтогазу України» до сфери управління очолюваного ним Міністерства економічного розвитку. Тодішній голова «Укртрансгазу» Ігор Прокопів не заперечував проти такого розвитку подій. Також він заявив, що основним підрядником із реконструкції має стати держпідприємство «Зоря»-«Машпроект». Воно підпорядковане «Укроборонопрому», а директором заводу є Костянтин Картошкін. До цього він із 2009 року очолював «Севастопольський морський завод» Петра Порошенка.

Однак зрештою Мінекономрозвитку не отримало контролю над «Укртрансгазом», «Зоря»-«Машпроект» не прийшла на торги, а згодом усі три тендери, виграні ПАТ Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» Костянтина Григоришина і Вадима Новінського, взагалі відмінили через домовленість Володимира Путіна і Реджепа Ердогана будувати «Турецький потік». Цей трубопровід по дну Чорного моря вже побудовано на чверть і у випадку запуску він майже повністю перебере на себе обсяги газу, які Росія нині качає через Україну. У такому випадку реконструйовані нині станції «Укртрансгазу» будуть не потрібні.

Нещодавно президентом «Укртрансгазу» став Павел Станчак, виходець із польської держкомпанії «PGNiG».

Про необхідність «Укртрансгазу» закуповувати різне устаткування для реконструкції газопроводів останнім часом заявляли Секретар РНБОУ Олександр Турчинов, голова СБУ Василь Грицак.