Менеджер Журила за 6 мільйонів продав «Смолам» російського метанолу дорожче від цін «Укргазвидобування»
31.08.2017   //  

ДП «Смоли» 28 липня за результатами тендеру замовило SIA «Zodiak Plus» (Латвія) метилового спирту на 192 тис євро, або 5,81 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року поставлять 500 т російського метанолу з 99,9% основної речовини та 0,05% води по 384 євро, або $463 за тонну без ПДВ. Товар будуть оплачувати протягом чотирьох місяців після поставки.

За даними джерела «Наших грошей» на митниці, у червні «Zodiak Plus» розмитнював для «Смол» такий метанол від ВАТ «Щекиноазот» (Росія) по $480 за тонну. У цей же період АТ «Амоній» (Росія) розмитнювало такий метанол від ТОВ «Менделєєвсказот» (Росія) для ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» по $312-320 за тонну.

У січні-лютому на тендерах «Укргазвидобування» технічний метанол марки А (ГОСТ 2222-95) коштував $918-928 за тонну із ПДВ.

Як повідомив російський виробник ПАТ «Метафракс» виданню «Коммерсантъ», у 2017 році світові ціни на метанол впали на 20%.

Ціна угоди на третину нижча від очікуваної вартості закупівлі в 300 тис євро.

Закупівлю провели з другої спроби, оскільки перший тендер було відмінено через відхилення всіх пропозицій. Тоді переможця з вищою на 13% ціною відхилили за сертифікат виробника «Solvadis» із вологістю 0,0133% замість необхідних 0,01%.

У повторних торгах також брали участь ТОВ «Укратом Сервіс», ТОВ «Світ Сталі» і UAB «Interchemas» (Литва), з яких останні два не знижували ціну під час аукціону.

Компанія «Zodiak Plus» заснована в 2014 році в Латвії українцем Євгенієм Бугою. Раніше він керував ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшим постачальником держпідприємств, якими керує Руслан Журило, нині відсторонений очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а до того – заступник екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота.

Також за даними «Наших грошей», в 2005 році Буга працював у ТОВ «Д.І.А. Девелопмент», яке входить у девелоперську групу Давида Жванії, бізнес-партнера Миколи Мартиненка, який проходить з Журилом по одній кримінальній справі про розкрадання у СхідГЗК.

«Світ Сталі» належить Наталії Кирильчук. Директором є Олена Бойко – партнерка екс-директора СхідГЗК Сергія Дробота по ТОВ «Юридично-консалтингова компанія «Астрея». У 2014 році Дробот отримав підвищення і очолив ДК «Ядерне паливо», куди входить і СхідГЗК.

У 2015 році суперник почав вигравати тендери філії «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Це теж почалося після того, як Руслана Журила наприкінці 2014 році призначили директором ОГХК.

Засновником «Укратом Сервісу», створеного у 2013 році, значиться Євген Кизима з Миколаївщини. Раніше його партнерами там були киянки Ольга Масляк і Марина Мацкула, а до того фірмою володів і керував Тигран Петросян із Кіровограду.

Литовська фірма «Interchemas» у березні виграла єдиний тендер нинішнього замовника щодо поставки диметиламіну на 182 тис євро. Нею керує Володимир Бобров, також відомий як директор UAB «Vektrena» – литовського підрядника «Смол».