Київський метрополітен через 6 років згадав, що під час будівництва «мосту Кирпи» йому знесли адмінбудинок
30.08.2017   //  

Апеляційний суд залишив без задоволення скаргу КП «Київський метрополітен» щодо  відновлення адміністративної будівлі метрополітену, яку демонтували у 2011 році під час будівництва залізнично-автомобільного мостового переходу через Дніпро в Києві на залізничній дільниці Київ – Московський – Дарниця. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 3 серпня 2017 року.

Йдеться про об’єкт виробничо-технічого призначення загальною площею 1005 кв м, розташований на Набережно-Печерській дорозі, 31-А (ст. метро «Видубичі»).

Будинок знаходився у зоні забудови транспортної розв’язки Дарницького залізнично-мостового переходу. Сам комплекс мостового переходу з підходами розташований на декількох ділянках, зокрема, включає транспортну розв’язку «Видубичі». Розташований тут адмінбудинок метрополітену знесли влітку 2011 року в рамках підготовчих будівельних робіт.

Роком раніше замовник будівництва мостового переходу, на той час – ДТГО «Південно-Західна Залізниця», провів грошову оцінку нерухомості, згідно з якою мав сплатити метрополітену за знесену будівлю 5,15 млн грн грошової компенсації. Цю суму, як свідчать матеріали справи, внесли у статтю «Інші витрати» «Зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва». Однак жодної компенсації комунальне підприємство не отримало.

До суду метрополітен звернувся із позовом щодо відновлення знесеної будівлі лише 30 січня цього року.

24 квітня цього року Господарський суд Києва відмовив у позові «Київського метрополітену», наголошуючи на неефективному способі захисту позивача. До аналогічного висновку дійшов апеляційний суд.

Як встановили суди, відновлення будівлі служб метрополітену є неможливим, оскільки на місці знесеного об’єкту ще у 2013 році завершили будівництво мостового переходу через Дніпро і ввели його в експлуатацію.

Додатково суд апеляційної інстанції зауважив, що позивач має право звернутись до суду з позовом про відшкодування вартості знищеного майна.

Довідково:

Залізнично-автомобільний міст через Дніпро почали будувати у 2004 році, коли міністром транспорту був Григорій Кирпа. ДТГО «Південно-Західна Залізниця» обрав підрядником робіт ТОВ «Гідроінжбуд».

Початкова вартість підряду становила 466,70 млн грн, однак, у процесі будівництва проект дофінансовували. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, упродовж 2010-2012 років залізниця підписала з ТОВ «Гідроінжбуд» контрактів по об’єкту на загальну суму 1,65 млрд грн. Витрати на будівництво покривали за рахунок залучення кредитів та коштів «Укрзалізниці».

ТОВ «Гідроінжбуд» належить Віталію Бурківському із Білої Церкви Київської області. Фірма прописана за адресою масової реєстрації на вул. Гната Юри, 9/414 у Києві.

Бурківський є директором фірм ПП «Буд-Транс» та ТОВ «Холд Груп» Сергія Копистирі – помічника депутата-регіонала V скликання Юрія Каракая. Протягом 2002-2005 років Каракай був помічником тодішнього прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Зауважимо, що у часи отримання підряду і будівництва мосту Кирпи ТОВ «Гідроінжбуд» очолював Сергій Копистира.

Відомо, що Сергій Копистира був співзасновником ТОВ «Будсервіс», учасником якого, з-поміж інших, був Юрій Головачов – керівник ПАТ «Київенергоремонт», бенефіціарами якого є Олексій Брусов та Іван Плачков. Останній нині є головою Наглядової ради ПАТ «Київенерго», підконтрольного Рінату Ахметову.

Додамо також, що Віталій Бурківський очолює ТОВ «Інтербуд ТМ», яке ділять Наталія Возна та Арсеній Копистира – брат Сергія Копистирі. Він є зятем директора департаменту аналітичної роботи та організації управління МВС України Михайла Вербенського (двічі екс-заступник міністра внутрішніх справ України – начальник Головного штабу при Юрію Луценку).