- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Заряджені атомом

[1]Справа НАБУ, у якій фігурує син екс-керівника «Енергоатома», мала спокійно «вмерти» у миколаївській поліції.

Кримінальне провадження про незаконне привласнення понад 27 млн грн на двох закупівлях Южно-Української АЕС, по якому проходить син екс-керівника «Енергоатома», майже три роки спускалося на гальмах у Нацполіції Миколаївської області, поки його навесні 2016 року не забрало Національне антикорупційне бюро.

«Дане кримінальне провадження [2] з 2013 року по 2016 рік не розслідувалося, просто було в сейфі у слідчому управлінні Нацполіції Миколаївської області», – розповів прокурор САП Сергій Козачина 4 серпня під час судового засідання по обранню запобіжного заходу Артему Кіму, сину колишнього в.о. президента «Енергоатома» Віссаріона Кіма.

За словами прокурора, такій бездіяльності місцевих правоохоронців є свої пояснення і це не просто голослівні твердження. «Це все підтверджується матеріалами негласних слідчих розшукових дій. В тому числі показами свідків», – зазначив він.

[3]

Артем Кім під час судового засідання, на якому йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного браслету, 4 серпня 2017. Фото “Наших грошей”.

Зокрема, прокурор зауважив, що слідство виявило «чорну» бухгалтерію, де розписано розподілення коштів, отриманих внаслідок оборудки з тендерами Южно-Української АЕС (ЮУАЕС), де серед отримувачів грошей фігурують, зокрема, представники правоохоронних органів та АМКУ.

Зв’язки у правоохоронних органах мав, зокрема, підозрюваний по цій справі президент DARA Group Едуард Самоткал, який своїми зв’язками підтримував групу. Самоткал зараз перебуває у міжнародному розшуку. Не виключено, що він переховується у Чехії або Іспанії, де він володіє нерухомістю.

Крім того, головний організатор схеми підприємець Дмитро Лисенко – є братом колишнього заступника начальника Управління СБУ у Миколаївській області у 2012-2014 рр. Саме місцеве управління СБУ порушило один з епізодів даного кримінального провадження, після чого передало в місцеве МВС, де справа і осіла на полиці.

Дмитро Лисенко є близьким другом Артема Кіма, якого НАБУ затримало [4] 2 серпня в аеропорту «Бориспіль». Сам Кім стверджує, що він нікуди не тікав, а їхав на тиждень закордон, після чого хотів повернутися.

Артем Кім підозрюється у пособництві у заволодінні групою осіб понад 27 млн грн Южно-української АЕС під час двох закупівель:

Як встановило слідство, учасники схеми незаконно заволоділи 27,94 млн грн. Завищення цін укладених договорів на цю суму підтверджується судовими експертизами.

[5]

Колишній в.о. НАЕК “Енергоатом” Віссаріон Кім прийшов в суд підтримати сина Артема. Фото “Наших грошей”.

Завдяки тому, що його батько Віссаріон Кім з 2007 по серпень 2012 очолював ЮУАЕС, а з серпня 2012 по червень 2013 був в.о. президента НАЕК «Енергоатом», Артем Кім надав змогу «Уніс-Центру» і «Арстрейду», фактичним керівником яких був його близький друг Дмитро Лисенко, перемогти на тендерах з поставки вказаного обладнання , яке АЕС фактично могла напряму закупити у виробника. Окрім вказаних підприємств, у тендерах також брали участь пов’язані технічні учасники.

«Уніс-Центр» і «Арстрейд» виступили у ролі посередників між АЕС і реальним виробником – Корпорацією «Харківський електрощитовий завод Елетекс С». Як показують транспортні накладні, завод навіть сам поставив це обладнання Южно-Українській АЕС, без жодної участі фірм-посередників.

Як свідчив у НАБУ колишній фіндиректор заводу-виробника, який наразі оголошений в розшук, завод давно хотів зайти на підприємства зі сфери «Енергоатома», однак, враховуючи корумпованість системи, такої змоги у них не було. Відповідна нагода з’явилася завдяки Лисенку, який через свого близького друга Артема Кіма посприяв їхньому виходу на тендери ЮУАЕС.

«Уніс-Центр» і «Арстрейд» не мали власних потужностей і працівників, окрім бухгалтера Світлани Костянецької, яка вела бухгалтерію обох підприємств, у тому числі і «чорну». Вона і її син, Антон Костянецький, який очолював «Уніс-Центр» у 2013-2014 рр, наразі оголошені у міжнародний розшук.

Колишні голова правління «Уніс-Центру» і директор «Арстрейда» підтвердили слідству, що вони були лише номінальними ставлениками Лисенка, ніяких реальних дій по управлінню підприємствами не здійснювали, і на час укладення угод з ЮУАЕС лише виконували вказівки. Директор «Арстрейда» вже уклав угоду зі слідством по обвинуваченню у фіктивному підприємництві.

Представник «Уніс-Центру» спочатку чітко вказував, що знає про те, що підприємства заходять на торги ЮУАЕС за погодженням з Віссаріоном Кімом і його сином Артемом. Однак згодом він відмовився від цих показів. За даними слідства, після першого допиту цього свідка Лисенко і Самоткал по телефону узгоджували, що треба повпливати на нього, щоб він дав «нормальні» покази в НАБУ.

Слідство уклало [6] угоди [7] ще з трьома директорами фіктивних миколаївських фірм, через які виводилися гроші по даній схемі – ТОВ «Платинум Систем», ТОВ «Ремтех-Проект», ТОВ «Моноліт Маркетинг» та ТОВ «Соборное-2». Зокрема, один із засуджених відшкодував [8] державі 1,4 млн грн.

Один із засуджених дав покази про те, що після того, що гроші з АЕС переводилися на фіктивні миколаївські підприємства і знімалися у банку готівкою частину коштів передавали у Київ. Зокрема, щоп’ятниці після зняття готівки з банку приїжджала особа, яка забирала ці гроші.

Загалом по цій справі вручено підозри 14 особам, 5 з яких наразі у розшуку. Окрім вже згаданих вище осіб, НАБУ і САП також оголосили в розшук Дмитра Сколова, колишнього заступника головного інженера ЮУАЕС, екс-начальника Управління виробничо-технічного комплектування цієї атомної станції. У 2011-2013 рр Соколов курував проведення тендерів на ЮУАЕС, зокрема, електрообладнання. До слова, Соколов також проходить як організатор по справі «кіотських грошей» [9] – група осіб вчинила замах на заволодіння 336,01 млн грн, отриманих Україною на підставі Кіотського протоколу, при закупівлі світильників на основі LED-технологій для їх встановлення на об’єктах соціальної інфраструктури по всій країні. Соколов втік з України в Білорусь ще у червні 2016 року, одразу після перших затримань по справі «кіотських грошей».

Участь Артема Кіма у даній схемі підтверджується документами, що містилися у його персональному комп’ютері, вилученому під час обшуку. Крім того, він фігурує у «чорній» бухгалтерії, яку вела Костянецька. Крім того, за даними слідства, Кім впливав на своїх колишню дружину і тестя, які після того надали НАБУ узгоджені з ним покази.

ПАТ «Уніс-Центр» вигравав тендери лише у період з квітня 2012 по березень 2013 – загалом на суму 98,88 млн грн, з яких 28,95 млн грн підприємство отримало від Запорізької АЕС, а решту – від ЮУАЕС.

У свою чергу ТОВ «Арстрейд» у період з липня 2012 по листопад 2013 виграло тендери ЮУАЕС і НАЕК «Енергоатом» на суму 25,74 млн грн.

7 серпня САП скерує до суду апеляцію на ухвалу Солом’янського райсуду Києва по запобіжному заходу для Кіма (домашній арешт з носінням електронного браслета і здачею всіх паспортів).

Спеціалізована прокуратура проситиме тримання під вартою із альтернативою – заставою у 27 млн грн.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»