- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Друзі» Держветфітослужби продали Держпродспоживслужбі вакцини проти сказу на 33 мільйони

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 2 серпня уклала угоду з ТОВ «Укрветпромпостач» про придбання вакцини на 32,61 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Замовлено 961 250 доз антирабічної вакцини для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Броварабіс V-RG» («Brovarabies V-RG») із розповсюдженням літаками і вертольотами на Волині, Львівщині, Рівненщині та в Закарпатті по 33,92 грн./шт.

У лютому ця фірма продавала її службі трохи дорожче – по 34,23 грн./шт. [2] Натомість у відкритих джерелах її можна знайти по 31,90 грн./шт. [3]

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо «Укрветпромпостач» єдиний в Україні виробляє і постачає таку вакцину проти сказу.

Фірма зареєстрована у Броварах по вул. Будьонного, 23а, де колись знаходилося однойменне держпідприємство, яким у 2002-2006 рр. керував Володимир Солодчук. Державний «Укрветпромпостач» раніше перебував у структурі МінАПК, доки у 2006 р. його не реорганізували в ДП «Центр по забезпеченню протиепізоотичної роботи». У 2001-2003 рр.. він і сам входило до складу засновників своєї приватної тезки.

Зараз засновниками фірми є Галина Кисельова, Світлана Залізняк, Ольга Косенко, Степан Вишневський, Ганна Гончарук і Віталій Троянський.

До 2014 р. 59% статутного капіталу належало Олені Солодковій, свого часу прописаній разом із Солодчуком у Запоріжжі. Протягом 2013 р. той був публічним представником [4] ТОВ «Укрветпромпостач».

Після виходу Солодкової з фірми її частку розділили Троянський і Гончарук. На останню раніше була оформлена частка у ТОВ «Запоріжзооветпромпостач», яке мало виробляти [5] таку ж вакцину, але так і не почало «у зв’язку з економічним станом підприємства». «Запоріжзооветпромпостач» теж був спільним бізнесом Солодчука і Солодкової.

Як з’ясували журналісти телепрограми «Наші гроші» [6], свого часу ТОВ «Укрветпромпостач» мало спільну адресу і телефони з ТОВ «Бровафарма». А екс-керівник «Бровафарми» Євген Дудко був прописаний разом із колишньою співзасновницею «Укрветпромпостачу» Наталією Дудко.

«Бровафарма» входить до корпорації «Укрзооветпромпостач». Нею нині керує Василь Лісовенко, який очолює [7] громадську раду при Державній ветеринарній та фітосанітарній службі. А заступник Лісовенка – Павло Достоєвський є радником голови цієї служби, яка керує ветеринарними управліннями, для яких призначена вакцина від сказу.

У 2014 році Держветфітослужба увійшла [8] до складу нинішнього замовника – новоствореної Держпродспоживслужби, яку з лютого очолює Володимир Лапа [9].