- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Укропівцю» дали 198 мільйонів за трасу на Дніпропетровщині

Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області 21 липня замовила ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС» поточний середній ремонт автодороги державного значення Р-52 Дніпропетровськ – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка за 198,49 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Цьогоріч на відрізку км 24+150 – км 96+550 відремонтують окремі ділянки траси [2] загальною довжиною 21,10 км. Ремонт коштує в середньому 9,41 млн грн. за кілометр.

Виконають холодне фрезерування, влаштують асфальтобетонне покриття, укріплять узбіччя, нанесуть розмітку, встановлять огородження і знаки. Гарантійний строк на основу дорожнього одягу становить вісім років, на асфальтобетонне покриття і дорожнє огородження – п’ять років, на знаки і напрямні стовпчики – два роки.

Кошториси і підсумкову відомість ресурсів не оприлюднили. Оприлюднили протокол узгоджених цін із ПДВ та доставкою, не відділену від вартості самих будматеріалів. Відтак їх вартість невідома, що унеможливлює порівняння з іншими закупівлями, де замовники оприлюднюють окрему ціну матеріалів, і окрему ціну їх доставки до міста ремонту.

Згідно цього протоколу, асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А марки 1 з модифікатором коштує 2 105-2 328 грн./т залежно від ділянки. У травні Полтавська САД замовила подібний іншій фірмі по 1 717 грн./т [3] без ПДВ і доставки.

Асфальтобетон піщаний типу Г марки 1 замовили по 2 339-2 429 грн./т, емульсію бітумну ЕКШ-50 – по 12 086-12 380 грн./т, а скляні кульки – по 36 115-36 391 грн./т.

На травневому тендері Черкаської САД така емульсія коштувала 7 917 грн./т [3], а в квітні такий асфальтобетон продавали гуртом по 1 739 грн./т [4] (обидві ціни – без ПДВ і доставки). У березні КП «Комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг» Хмельницького міськвиконкому купило австрійські кульки по 23 694 грн./т [5] із ПДВ.

Ціна нинішньої угоди на два відсотки нижча від очікуваної вартості 203,38 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Автомагістраль-Південь» одеситів Валерія Короткова та Олега Наливанного.

Фірма «УПС» належить сину екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор» Тарасу Палію, депутату [6] Дніпропетровської облради від «УКРОПу» Владиславу Бородіну та латвійській компанії «Fuel Systems, SIA» Оксани Захарової.

Після зміни влади у 2014 р. на Тараса Палія було відкрито два кримінальні провадження [7] щодо привласнення бюджетних коштів на ремонті доріг фірмою «УПС». У 2015 р. обидві справи закрили.

За даними «Центру протидії корупції», департамент благоустрою звільнив [8] секретаря тендерного комітету Наталію Іванюшенко після того, як Державна аудиторська служба виявила порушення при укладенні угоди на 27 млн грн. між міськрадою та «УПСом».

Крім того, торік улітку міськрада повідомила [9], що укладе мирову угоду щодо виплати «УПСу» 109 млн грн. боргу за будівництво дороги.