- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Суд залишив під арештом 185 мільйонів, якими у Труханова розрахувались за будинок вартістю в 4 млн

Солом’янський районний суд Києва відмовив ТОВ «Девелопмент Еліт» у скасуванні арешту 185 млн грн.

Таку ухвалу [1] суд прийняв 26 червня.

З матеріалів засідання відомо, що Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження №52016000000000411 від 02.11.2016 року. Підставою для цього стало можливе заволодіння посадовцями Одеської міськради коштами місцевого бюджету за попередньою змовою групою осіб. Мова йде про прийняте [2] 19 жовтня минулого рішення міськради, яким мерії було дозволено купити у «Девелопмент Еліт» 14 395 кв м нежитлових приміщень на вул. Косівська,2-Д в Одесі за 185 млн грн.

На придбанні цієї будівлі збанкрутілого заводу важкого кранобудування «Краян» наполягав мер Одеси Генадій Труханов – тут планується створити новий офіс міського виконкому. За рік до цього ця будівля була продана на комунальному аукціоні за майже в 50 разів меншу ціну – 3,8 млн грн., а після цього за 11 млн грн. перепродана «Девелопмент Еліт».

16 грудня кошти міського бюджету були перераховані на рахунки «Девелопмент Еліт» в банку «Південний», де вони були арештовані в якості речового доказу.

В суді адвокат фірми наполягав, що рішення про укладання договору купівлі-продажу між Департаментом комунальної власності від імені Одеської міської ради та «Девелопмент Еліт» відбулось на підставі рішення Одеської міської ради. І в цьому рішенні депутати погодилися з ціною та з продавцем нерухомості. Крім того, адвокат наполягав на законності походження отриманих коштів, адже вони були перераховані з рахунку міськради.

В свою чергу суддя вирішив, що фірма так і не надала суттєвих доказів про необхідність зняття арешту. Крім того, це питання вже розглядалося раніше в суді і аргументи адвокатів «Девелопмент Еліт» з того часу не змінилися.

«Девелопмент Еліт» було створена 25 серпня 2016 року, а наступного дня придбала приміщення, які потім продало одеській владі.

Засновником і директором фірми спочатку був  Загодіренко Петро Олександрович. Цей чоловік 1990 р.н. був зареєстрований у гуртожитку Національного університету «Одеська юридична академія».На сайті [3] академії Загодіренко був вказаний як асистент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права, але зараз з переліку викладачів його прибрали.

Нині на Загодіренка записано 0,3% статного фонду фірми, решта – на компанію з Глазго (Велика Британія) «Valton group LP», власником якої виступає угорський юрист Андрас Поповикс.

За даними ЗМІ [4], попри арешт коштів, в придбаному мерією будинку йдуть ремонтні роботи, а охороняє приміщення муніципальна охорона.

Банк «Південний» належить Юрію Родіну, але неофіційним власником називають бізнесмена Андрія Адамовського.