- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У Кличка почали узаконювати самобуди Войцехівського «Перлина Троєщини» та «Маргарита»

Суд задовольнив клопотання Київської міської ради про скасування арешту майна для добудови житлових комплексів «Перлина Троєщини» та «Маргарита».

Такі ухвали [1] 13 червня прийняв Печерський районний суд м. Києва.

З матеріалів суду відомо, що Головне слідче управління Нацполіції проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12012110060000120.

Підставою для його відкриття стало те, що протягом 2012-2014 року посадовці групи компаній «Укогруп» самовільно зайняли декілька земельних ділянок в Києві. Зокрема, ділянку площею 1,30 га по вул. М. Закревського, 42-а (кадастровий номер 8000000000:62:017:0010) та ділянку площею 0,63 га по вул. Булгакова 12 (кадастровий номер 8000000000:75:121:0017). На зайнятій в порушення законодавствах землі було розпочате самовільне будівництво житлових комплексів «Маргарита» та ЖК «Перлина Троєщини».

В рамках розслідування на ділянки було накладено арешт.

В травні цього року з листа заступника голови КМДА стало відомо, що столична влада провела разом з Генпрокуратурою та Нацполіцією нараду з вирішення проблемних питань по об’єктах, що належать групі компаній ТОВ «Укогруп» та ТОВ «Сіті-груп». Після неї міський голова Києва Віталій Кличко підписав листа з доручення визначити перелік першочергових об’єктів та розробити алгоритм подальших дій по ним. Серед таких – житлові комплекси «Маргарита» та «Перлина Троєщини».

В суді було зазначено, що на даних об’єктах змінилася ситуація і контроль над ними перейшов до мешканців-інвесторів, які утворили ОК «ЖБК «Булгаков» та ОК «ЖБК «Наша перлина». А тому для добудови інвесторами квартир потрібно зняти арешт з землі.

Слідча поліції Видринська О. А. по обох об’єктах підтвердила, що на даний момент існують підстави для часткового скасування арешту та клопотання просила задовольнити.

Суд ухвалив скасувати арешт з обох земельних ділянок в частині отримання документації для добудови будинків, підключення їх до комунікацій, введення їх в експлуатацію та передачу в користування обслуговуючим кооперативам спірних земельних ділянок.

Також 22 червня Печерський райсуд розглянув [2] клопотання Київської міськради про скасування арешту земельної ділянки площею 0,98 га, де будується ЖК «Мозаїка». Але на цей раз суд відмовив в задоволенні клопотання, надавши можливість подати нове клопотання з детально виписаними причинами зняття арешту.

Компанії «Укогруп» та «Сіті Груп» контролюються Анатолієм Войцеховським. В липні минулого року він був затриманий ГПУ за підозрою в несплаті податків та створенні злочинного угрупування, яке захоплювало земельні ділянки по всьому Києву. Войцехівський був відпущений під заставу, а тодішній радник Кличка Павло Рябікін заявив [3], що компанії Войцеховського «Сіті-Груп» та «Укогруп» ведуть забудову 42 масштабних проектів фактично без дозвільних документів.

За даними ЗМІ [4], ЖК «Маргарита» почав будуватися в 2014 році, коли Кличко був обраний мером Києва.