Суд арештував Постного із заставою у 50 мільйонів (додано)
03.07.2017   //  

Валерій Постний (праворуч) у Галицькому суді

(розширено інформацію про позиції сторін)

Галицький райсуд м. Львова обрав для Валерія Постного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 1 вересня включно із альтернативою у вигляді застави 50 млн грн. Про це повідомляє журналіст «Наших грошей. Львів» із зали суду.

Як встановило слідство, Постний у змові зі службовими особами «Полтавагазвидобування» організував розтрату газового конденсату, що належало ПАТ «Укргазвидобування», загальною вартістю близько 59 млн грн в інтересах підконтрольних фірм.

«Безпосередньо це кримінальне провадження є пов’язаним із кримінальним провадженням, де інкримінується заволодіння природним газом, яке завдало збитки державному підприємству (ПАТ «Укргазвидобування» – Ред.) на суму понад 700 млн грн (відоме як т.зв. «газова справа Онищенка» – Ред.)», – відзначив прокурор САП Роман Симків.

Серед наявних ризиків прокурор, зокрема, зазначив про можливість легалізувати незаконно здобуті кошти, які слідством не віднайдені, можливість впливати на свідків по справі, а також можливість переховуватися. Постний має право на постійне проживання в Німеччині, він зареєстрований у Берліні.

Адвокат Постного вважає підозру йому необґрунтованою. «Як злочин кваліфікується звичайна господарська діяльність», – заявив захисник Олег Іщенко. Також він додав, що вважає розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу Постному у Галицькому суді Львова порушенням підсудності. На його думку, це питання міг розглядати лише Солом’янський райсуд Києва.

Постний і його адвокат переконували, що підозрюваний не збирається переховуватися від слідства.

Нагадаємо, Постний є одним з основних фігурантів «газової справи Онищенка». Досудовим розслідуванням встановлено розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Слідством встановлено ймовірну причетність до скоєння злочинів 27 осіб.

Постний вислуховує настанови адвоката

30 травня цього року до Солом’янського райсуду м.Києва було спрямовано справу стосовно восьми учасників «газової справи», в тому числі Постного. Він перебував під арештом у цій справі. 15 червня, коли закінчувався строк його утримання в СІЗО, адвокати затягнули розгляд і суд не зміг розглянути питання стосовно продовження запобіжного заходу для Постного.

Тоді опівночі детективи НАБУ затримали Постного після виходу із СІЗО у новій справі про розкрадання газового конденсату.  Наступного дня, 16 червня, Солом’янський суд таки розглянув клопотання прокурорів і арештував Постного у «газовій справі», а не по новій справі по газовому конденсату, із заставою у 10 млн грн, які були внесені за нього наприкінці минулого тижня.