- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Палій розіграв 106 мільйонів на стадіон в Дніпрі, бо дешевшого конкурента викинули за ту ж проблему, що і у Палія

Управління капітального будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації 14 червня за результатами тендеру замовило ПП «Фірма «Гремко» реконструкцію стадіону «Трудові резерви» у Дніпрі за 105,82 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

До кінця 2018 року на стадіоні, який нещодавно відкрився [2] після зовнішньої реконструкції за 28,94 млн грн. [3], мають звести криту спортивно-демонстраційну споруду для спортивних ігор. Виконають демонтажні, підготовчі, загальнобудівельні та оздоблювальні роботи, змонтують ліфти і металеві конструкції, влаштують вогнезахист, інженерні, силові та комунікаційні мережі, а також благоустроять та озеленять територію.

За кошторисом, без ПДВ та урахування вартості доставки 12,78 млн грн. припало на арматурну сталь класів А-І та А-ІІІ різного діаметру по 11 639-15 288 грн./т, що загалом відповідає ринковим цінам.

Ще 6,41 млн грн. піде на бетон В30 М400 20-40 мм по 1 650 грн./куб. м. У відкритих джерелах його різновиди можна знайти у продажу по 1 193-1 389 грн./куб. м. [4], що на 19-38% дешевше. Кошторисні ціни інших видів бетону приблизно на стільки ж відрізняються від вказаного прайсу.

За 3,28 млн грн. замовили алюмінієві композитні панелі Profibond FR, товщина панелі 4 мм, товщина алюмінію 0,5 мм, покриття PVDF, клас горючості Г1 по 620 грн./кв. м.

На ринку їх продають до чверті дешевше – по 778 грн./куб. м.

Також у 2,24 млн грн. обійдеться спортивне покриття Gerflor Taraflex Portable Badminton Court 7 мм по 1 617 грн./кв. м. В одному з інтернет-магазинів воно коштує [5] дорожче – 1 885 грн./кв. м. гуртом та 2 217 грн./кв. м у роздріб.

Матеріали Ceresit теж коштують дешевше від роздрібних цін з відкритих джерел.

На заробітну плату піде 4,32 млн грн., тобто 4% від загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще майже півтора відсотка – 1,47 млн грн.

Цьогоріч передбачено фінансування в розмірі 26,93 млн грн., решта – наступного року.

Ціна угоди на піввідсотка нижча від очікуваної вартості закупівлі в 106,35 млн грн.

Усі три учасники тендеру жодного разу не знижували ціну під час аукціону.

Дорожчим конкурентом було ТОВ «Спеціалізована пересувна механізована колона 788», чия ціна дорівнювала очікуваній сумі.

ПП «Спецбудмонтаж-21» пропонувало на 3% нижчу ціну. Однак його відхилили через відсутність розрахунку загальновиробничих витрат та баланс і звіт про фінансові результати за перший квартал 2017 року замість повного 2016 року. Крім того, він подав у якості аналогічних договори субпідряду, тоді як замовник вважав аналогічними лише договори генпідряду.

[6]«Спецбудмонтаж-21» вимагав переглянути свою пропозицію. Фірма заявила, що останнім звітним періодом вважає саме перший квартал поточного року, договірна ціна містить розрахунок загальновиробничих витрат, а решта учасників теж не надали аналогічних договорів генпідряду. Однак у відповіді замовник по суті повторив причини відхилення.

Суперники відхиленої фірми теж принесли у якості аналогічних договори субпідряду: «Фірма «Гремко» – з ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС», а «СПМК 788» – із ТОВ «Балівська будівельна компанія».

Дніпровська «Фірма «Гремко» належить сину екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор» Тарасу Палію. Він володіє вищезгаданою фірмою «УПС» із  депутатом [7] Дніпропетровської облради від «УКРОПу» Владислав Бородін та латвійська компанія «Fuel Systems, SIA» Оксани Захарової.

Після зміни влади у 2014 р. на Тараса Палія було відкрито два кримінальні провадження [8] щодо привласнення бюджетних коштів на ремонті доріг фірмою «УПС». У 2015 р. обидві справи закрили.

За даними «Центру протидії корупції», департамент благоустрою звільнив [9] секретаря тендерного комітету Наталію Іванюшенко після того, як Державна аудиторська служба виявила порушення при укладенні угоди на 27 млн грн. між міськрадою та «УПСом».

Крім того, торік улітку міськрада повідомила [10], що укладе мирову угоду щодо виплати «УПСу» 109 млн грн. боргу за будівництво дороги.

Усього з червня 2015 року «Фірма «Гремко» виграла тендерів на 231,64 млн грн.

Засновниками «СПМК 788» є Сергій Бойко та Наталія Лобко. Бойко довгий час був лише керівником фірми, коли одним із її співзасновників був той самий Тарас Палій.

«Балівська будівельна компанія» належить депутату [11] Дніпропетровської облради Віктору Шинкевичу (раніше – Партія регіонів, а нині – «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Віта Вакалюк і Володимиру Махову.