- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Фармзакупівлі Дніпровщини: коштовний кетамін лікарки Тимошенко

Комунальні аптекарі продають однакові препарати різним закладам за різною ціною.

Про це свідчать дані моніторингу «Наших грошей» фармацевтичних закупівель у системі «Прозорро» з вересня 2016 по квітень 2017 року, який проводиться за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Файл з усіма даними про дніпровські закупівлі тут [1].

Цефтріаксон

Популярний антибіотик замовляли по ціні 8,23-12,38 грн. у перерахунку на одну ампулу. При цьому левова більшість закупівель і по найвищій, і по найнижчій ціні здійснювалась у компанії «БаДМ» – це загальноукраїнський дистрибутор, що базується у Дніпропетровській області. Також немає прямої залежності по ціні антибіотику від того чи базується замовник у селі, чи обласному центрі. Лікарні Дніпра замовляли Цефтріаксон по ціні від 8,23 до 12,18 грн. за ампулу.

Найдорожчий Цефтріаксон виявився в угоді «Стародобровільського психоневрологічного інтернату» (Широківський район), який очолює Олена Квітка [2].

На другому місці за дороговизною «Дніпропетровська дитяча міська клінічна лікарня № 5». Головлікар Наталія Фоменкова задекларувала [3] придбання у 2016 році новенького фольксвагену Tiguan FL Life за 787 тис грн. При цьому її річна зарплата становила 98 тис грн., у чоловіка – 61 тис грн.

Морфін і кетамін

Морфін замовляли з розбігом цін від 24,61 до 60,40 грн. у перерахунку за одну ампулу.  Найдешевший препарат був у тих угодах, де постачальником обирали приватне ТОВ «Укрфармгруп» Лілії Вівчарик та Валентини Іванової. Наприклад, в ході торгів [4] «Центру первинної медико-санітарної допомоги м.Павлограда» фірма знизила стартову заявку на 18%.

Однак левову частку підрядів на постачання морфіну комунальним та державним закладам Дніпропетровщини отримали комунальні мережі аптек ОКП «Фармація» обласної ради і  КП «Фармація» Криворізької міськради.

Середня ціна Морфіну на Дніпропетровщині виявилась з усіх боків дешевше від закупівель сусідньої Донецької області, де препарат у цей період замовляли по ціні від 35 до 101 грн [5]. Але загальний рівень фактично не відрізняється від закупівель у Одеській [6] (від 19,81 до 61,50 грн.) і Сумській [7] (від 9,75 до 71,69 грн.) областях.

На Вінниччині [8] наркотик коштував значно дешевше – від 11 до 43 грн. за ампулу.

Аналогічна ситуація зі знеболювальним Кетаміном. Пара замовників уклали угоди з приватним постачальником «Укрфармгруп» дешевше 5 гривень за ампулу. Але в угодах з комунальними «Фармаціями» препарат вказувався вже по ціні майже до 10 гривень.

Найбільша ціна 9,70 грн. була зафіксована в угоді [9] КУ «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» з ОКП «Фармація».

З невідомих причин ця ж обласна «Фармація» відзначилась і найдешевшим кетаміном в угоді з КЗ «Нікопольська центральна районна лікарня» – 4,18 грн. Таким чином виявилось, що один і той самий постачальник укладає угоди з різними лікарнями по ціні з більш ніж двократною різницею.

Головлікарем обласного перинатального центру є Людмила Падалко [10], власниця житлового будинку у Дослідному площею 480 кв м та ціною 4,46 млн грн. Також вона володіє непродовольчим магазином і трьома квартирами у Дніпрі (найбільша площею 157 кв м), і має дві квартири у Кореїзі (Крим).

Окрім річної зарплати 180 тис грн. у перинатальному центрі Падалка задекларувала дохід 1,25 млн грн. від підприємницької діяльності. При цьому вона не вказала часток у якихось приватних компаніях.

З відкритих джерел [11] відомо, що Людмила Падалко (балотувалась [12] до Верховної ради у 2002 році від «Жінок за майбутнє») є співзасновницею ТОВ «Профіт», однак у ЄДРЮО з невідомих причин взагалі не вказані дані про власників «Профіту», діяльність якого було припинено 28 березня 2017 року.

[13] [14]

Любов Падалко також називали [15] особистим лікарем Юлії Тимошенко. Її син Геннадій Падалко очолював Держінспекцію по контролю якості лікарських препаратів при уряді Тимошенко з 2008 року.

Відомо, що керівником «Профіту» був Едуард Олександрович Данилюк. Раніше особа з таким ПІБ очолювала державне підприємство «Український науково-експертний центр дослідження якості лікарських засобів та виробів медичного призначення».

«Ця установа примушує суб’єктів господарювання укладати договори про надання інформаційних та консультативних послуг, які доводяться до них через обласні Держлікінспекції», – повідомляли [16] представники Фармацевтичної асоціації у 2009 році при урядуванні Тимошенко.

Брильянтовий зелений і глюкоза

Більша частина закупівель зеленки була проведена по ринковій ціні нижче 3,69 грн. Однак вісім комунальних лікарень вказали в угодах про закупівлю зеленки у різних постачальників ціни від 4,37 грн. за 20-міліграмовий флакончик. А найдорожчим препаратом відмітилась «Криворізька міська лікарня №14» – 6,10 грн. за флакон від комунального підприємства «Фармація» Криворізької міськради.

Глюкозу (5% 200 мл №1) одесити замовляли по 6,31-14,36 грн. Це на рівні вінницьких закупівель, на гривню дешевше від одеського рівня, і значно дешевше від сумських закупівель (8,05-18,50 грн [7].).

Юрій Ніколов, «Наші гроші»