Через два тижні після хизування Луценка 300 мільйонами штрафу «Тедіс» перерахував у бюджет лише 106 мільйонів (додано)
12.05.2017   //  

(додано інформацію про перерахування ще частини штрафу, яке відбулось після оприлюднення інформації “Наших грошей”)

Державний бюджет станом на 7 травня отримав лише 106,50 млн грн. у якості штрафу компанії «Тедіс-Україна». Про повідомив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв, коментуючи 12 травня ситуацію зі штрафом тютюнового монополіста у фейсбуку.

Згаданий в грудні Антимонопольний комітет у грудні 2016 року наклав штраф у розмірі 431 млн грн.  на ТОВ «Тедіс Україна» через монополізацію ринку дистрибуції сигарет. Згодом Генпрокуратура порушила кримінальне провадження. При цьому у справі згадувався сам Юрій Терентьєв, якого прокурори запідозрили у прикритті схеми.

26 квітня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що «Тедіс Україна» сплатила штраф в розмірі 300 млн грн. З оприлюднених Луценком платіжних доручень відомо, що «Тедіс Україна» перераховував кошти зі своїх рахунків в «Ощадбанку» та в «Приватбанку». При цьому з судового реєстру було відомо, що напередодні заяви Луценка Генпрокуратура отримала судовий дозвіл на арешт щонайменше одного з рахунків «Тедіса», з якого нібито переховувся штраф у бюджет.

Також жоден з офіційних учасників справи не повідомив, чому при штрафі у розмірі 431 млн грн. генпрокурор повідомляв про перерахування 300 млн грн., та чому через два тижні після заяви Луценка у бюджет зараховано лише 106 млн грн.

Нагадаємо, на початку травня Печерський суд розблокував рахунки «Тедіс Україна» у «Приватбанку» та «Райфайзен Банк Аваль», а також зобов’язав повернути компанії вилучені зі складів у Запоріжжі та Сумах тютюнові вироби.

В травні 2016 року Генеральна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження №42016000000001264, в рамках якого слідство встановило, що в 2012-2013 роках одеський бізнесмен Борис Кауфман за домовленістю з громадянами Російської Федерації Сергієм Кациєвим та Ігорем Кєсаєвим, які займали монопольне становище на російському ринку легального та тіньового обігу тютюнових виробів, придбали ТОВ «Торгова компанія «Мегаполіс-Україна». У травні 2016 року цю фірму було перейменовано в ТОВ «Тедіс Україна».

Також фірма шляхом надання поворотної фінансової допомоги вивела з України до Росії 2,51 млрд грн.

В ГПУ дослідили, що Кєсаєв є власником групи підприємств «Меркурій», до складу якої входить ВАТ «Завод ім. Дегтярьова», яке є одним з лідерів військово-промислового комплексу Росії. Завод випускає стрілецьке, артилерійське, зенітно-ракетне озброєння та системи управління ним, яке, в свою чергу, постачається бойовикам незаконних збройних формувань так званих «ЛНР» та «ДНР».

В кінці квітня Луценко також повідомив про початок зміни бенеціфіарів «Тедіс Україна». Але в держреєстр нові дані щодо власників компанії не вносилися. Серед власників фірми раніше згадувались одеський бізнесмен Борис Кауфман та народний депутат від «Оппоблоку» Тарас Козак, заступник Віктора Медведчука у ГО «Центр «Правова держава».

В жовтні 2016 року президент Петро Порошенко своїм указом ввів дію рішення РНБО про введення персональних санкцій, до цього санаційного списку було включено Кєсаєва.

Наступного дня після опублікування цієї інформації, 13 травня, на рахунки держказначейство було перераховано ще два транші на 132 та 60 млн грн. У сумі з першим квітневим траншем це дає анонсовані Луценком 300 млн грн.

Про це 15 травня повідомила прес-секретар Генпрокуратури Лариса Сарган.

Конкретну причину трьотижневого зволікання речниця не назвала, обмежившись абстрактною фразою: «Причинами затримки у потраплянні частини коштів у якості штрафу на казначейські рахунки стали організаційні та процесуальні особливості й обмеження, пов’язані із розслідуванням кримінального провадження щодо керівників компанії «Тедіс-Україна» в ухиленні від сплати податків та фіктивного підприємництва».

Також Сарган не пояснила чому йдеться лише про штраф 300 млн грн., тоді як АМКУ наклав штраф у розмірі 431 млн грн.