- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Суд не дозволив отримати документи фірми з оточення Косінова, яка отримала 15 млн. на харківський зоопарк

Суд відмовив правоохоронцям у доступі до документів ТОВ «Енергосервіс ПМК», які були потрібні поліцейським для розслідування справи щодо заволодіння бюджетними коштами у великих розмірах під час реконструкції Харківського зоопарку.

19 жовтня минулого року за результати тендеру Харківський зоологічний парк» замовив [1] ТОВ «Призма Електрик» реконструкцію мереж електропостачання та освітлення зоопарку за 90,58 млн грн. Єдиним конкурентом фірми-переможця було ТОВ «МПК Енергопостач» [2].

Як встановило слідство, тендер було проведено з порушенням прозорості та неупередженості процедури конкурсних торгів.

21 квітня суд [3] надав слідчим СУ ГУ Національної поліції в Харківській області, які розслідують кримінальне провадження № 12016220000000554 від 19.05.2016, доступ до фінансово-господарських та бухгалтерських документів КЗ «Харківський зоологічний парк» та ТОВ «Призма Електрик»  за період 2016-2017 рр.

О ось 25 квітня суд не дозволив отримати документи ТОВ «Енергосервіс ПМК», яке є субпідрядником під час виконання реконструкції мереж електропостачання та освітлення зоопарку.

Правоохоронці встановили, що ТОВ «Призма Електрик» з отриманих 19,3 млн. грн., перерахувало ТОВ «Енергосервіс ПМК» 14,3 млн. грн. за виконання підрядних та субпідрядних робіт, що складає 74 % від перерахованих коштів, або 15,7 % від загальної суми договору.

У звіті про результати торгів «Призма Електрик» не повідомляла про намір залучати субпідрядників, доля яких складала б більш ніж 20 %.

Суд вирішив, що «Енергосервіс ПМК» не мало безпосередніх фінансово-господарських відносин з КЗ «Харківський зоологічний парк» щодо виконання робіт по реконструкції зоопарку та жодним чином не має відношення до процедури та порядку проведення конкурсних торгів.

Варто відзначити, що «Харківський зоологічний парк» також укладав [4] договір безпосередньо з  ТОВ «Енергосервіс ПМК» щодо проектних робіт по реконструкції мереж електропостачання та освітлення зоопарку на суму 631,83 тис. грн.

Крім того, за інформацією «Харківського антикорупційного центру» [5], «Енергосервіс ПМК» є субпідрядником, який отримає не менш ніж 20% під час реконструкції рекреаційної зони саду ім. Т.Г. Шевченка загальною вартістю 49,02 млн. грн. Цей сад знаходиться поряд з зоопарком. Підряд виграла ТОВ «Київська будівельна компанія-плюс». Ця фірма також виграла тендерів на реконструкцію зоопарку на загальну суму 92,56 млн. грн.

Фірму «Енергосервіс ПМК» заснувала Світлана Косінова. Вона ж разом зі своїм сином Станіславом Косіновим заснувала ТОВ «Енергосервіс», яке в жовтні 2011 отримало підряд від Харківської міськради на реконструкцію освітлення майдану Свободи за 15 млн грн.

Згодом «Енергосервіс ПМК» перереєстрували на Катерину Спіцину, а директором став Станіслав Фролов. Катерина Спіцина відома, як бухгалтер ТОВ «Харківський завод будівельних матералів «Астор». Серед бенефіціарів цього підприємства також є Світлана Косінова. Крім того, бенефіціаром є й дружина Станіслава Косінова – Оксана Тацій.

Також за даними документів, які є у розпорядженні «Харківського антикорупційного центру», «Енергосервіс ПМК» у 2016 році орендувало приміщення саме у Світлани Косінової.

Станіслав Косінов є депутатом Харківської міської ради від БПП і в.о. першого заступника державної аудиторської служби.

Крім того, варто відзначити, що «Енергосервіс ПМК» фігурує [6] у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем посадовими особами Департаменту комунального господарства протягом 2012-2016 років.