Лікарні у Львові і Тернополі вподобали інгаляційний наркоз на чверть дорожче від реєстру МОЗ (додано)
28.04.2017   //  

(додано пояснення постачальника ТзОВ «Аптека №44» щодо ціноутворення)

Комунальна 8-а міська клінічна лікарня міста Львова і Тернопільська комунальна міська лікарня №2 замовили Севоран  у одного продавця і за однаковою ціною – 5500 грн. за флакон, що суттєво вища від вказаної в реєстрі Міністерства охорони здоров’я.

Про це свідчать дані моніторингу «Наших грошей» фармацевтичних закупівель у системі «Прозорро», який проводиться за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Севоран – засіб, що застосовується для інгаляційного наркозу. До огляду увійшли майже 40 угод на купівлю препарату, що були укладені медичними закладами з різних регіонів України, починаючи з вересня минулого року.

Згідно реєстру МОЗ оптово-відпускна ціна Севорану (100%, 250 мл у флаконі з ковпачком системи Quik fil, 1 флакон у коробці) складає 4315,72 грн. Трохи більше третини угод було укладено за нижчою ціною. Найдешевше вдалося домовитися ДНУ «Науково-практичний центр профілактичною та клінічної медицини Державного управління справами» (Київ) з ТОВ «Діатом» – за 3605,90 грн за флакон. А рекордними цінами «відзначилася» Західна Україна. Комунальна 8-а міська клінічна лікарня міста Львова і Тернопільська комунальна міська лікарня №2 уклали угоди з ТОВ «Аптека №44» (Львів) на постачання Севорану за 5500 грн за флакон. Треба зазначити, що всі три угоди датуються березнем цього року (пояснення високої ціни – після таблиці).

У тендерах, що проводили Львівська і Тернопільська лікарні, були однакові учасники. Окрім «Аптеки №44», свою пропозицію надавало КП Львівської обласної ради «Міжлікарняна аптека № 272», але в обох випадках вона була відхилена через більшу загальну вартість.

Засновником і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Аптека №44» є Іван Худзік. Окрім нього, як засновники фірми вказані Мирослава Михайлик, Галина Коваль, Ірина Тхір, Наталія Турко, Оксана Лазар, Тетяна Мартинюк, Юлія і Галина Міськів, Лариса Патер і Михайло Тупичка.

КП Львівської обласної ради «Міжлікарняна аптека № 272» керує Зоряна Заболотня.

Головним лікарем Комунальної 8-а міської клінічної лікарні міста Львова є Роман Обаранець. У минулому році з нагоди Дня Соборності Петро Порошенко присвоїв йому звання «Заслужений лікар України». У декларації за минулий рік Роман Обаранець вказав власну зарплату (182,4 тис. грн.) і готівкові збереження (10 тис. дол.), а також зарплату і готівкові збереження дружини Уляни Обаранець (138,2 тис. грн. і 10 тис. євро відповідно). Крім цього, у минулому році Уляна Обаранець позичила третім особам 10 тис. дол. Роман Обаранець є одноосібним власником житлового будинку (пл.. 184,5 кв. м) і Volкswagen Passat (2002 р.в).

Тернопільську комунальну міську лікарню №2 очолює Віктор Кміта. Він також є заслуженим лікарем України. Був членом УНП, але потім вступив до «Фронту змін» Яценюка.

За минулий рік Віктор Кміта задекларував 153,4 тис.грн зарплати і  36,4 тис. грн. пенсії. Його дружина Галина Кміта отримала в КЗ «Тернопільська обласна університетська лікарня» 63,3 тис. грн. зарплати і пенсію 23 тис. грн. У подружжя є квартира (пл.. 94,8 кв. м.), житловий будинок (42,2 кв.м), земельна ділянка (1402 кв. м) і гараж. Крім цього, Віктору Кміті належить Toyota rav-4 (2014 р. в)  і МАЗ 8114 (1992 р. в)

Замовкни Ціна з ПДВ, грн Продавець Дата договору
Комунальна 8-а міська клінічна лікарня міста Львова 5500,00 ТОВ Аптека №44 2017-03-21
Тернопільська комунальна міська лікарня №2 5500,00 ТОВ «Аптека №44» 2017-03-06
Ковельське МТМО 5346,79 ПАТ «Медфарком-Центр» 2016-09-02
Оптово-відпускна ціна МОЗ 4315,72    
Державна установа «Інститут урології НАМН України” 4047,47 ТОВ Людмила – фарм 2016-12-19
КНП «Київський міський медичний центр «Академія здоров’я людини» виконавчого органу київської міської ради 3940,50 ТОВ «ФАРМАДІС» 2017-03-15
ДНУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами 3605,90 ТОВ «ДІАТОМ» 2017-03-14

Після оприлюднення цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від завідувача ТзОВ «Аптека №44»  Івана Худзіка. У ньому пояснюється чому перевищення реєстру МОЗ на чверть відповідає законодавству.

Тернопільська комунальна міська лікарня №2 проводила процедуру закупівлі через систему «Прозоро»  16.02.2017 року.  Станом на час проведення процедури закупівлі, згідно Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби, зареєстрована ціна становила 4315 грн. 72 коп.(дата реєстрації 16.03.2016 року).

Під час проведення процедури закупівлі лікувальні установи, як замовники, та аптечні заклади, як постачальники, керуються Постановою Кабінету Міністрів України №955 від 17 жовтня 2008 року «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Подаємо витяг з даної ПКМ пункт 1 підпункт 2.:

ціни на лікарські засоби (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) і вироби медичного призначення, оптово-відпускні ціни на які внесені до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до задекларованої зміни оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, а граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків. При цьому фактичний розмір оптово-відпускної ціни на кожну лікарську форму, дозування, споживчу упаковку лікарського засобу, усі типи, види, марки виробів медичного призначення не повинен перевищувати розміру внесеної до зазначеного реєстру оптово-відпускної ціни у гривні.

Враховуючи чинну постанову КМ та користуючись елементарною математикою закупівельна ціна на лікарський засіб «Севоран» для лікувальних установ має становити не більше 5 587 грн. 56 коп.

Формула: 4315,72 + 10% +10% +7% = 5 587 грн. 56 коп., де

  • 4315,72 –ціна зареєстрована в МОЗ України
  • 10% – націнка оптового постачальника
  • 10% – роздрібна націнка аптеки
  • 7% – ПДВ.

Станом на день проведення торгів жодна з оптових фірм не пропонувала лікарський засіб «Севоран» у зв’язку з відсутністю його на ринку України, тому ТзОВ «Аптека №44» у своїй тендерні пропозиції вказала ціну 5 500 грн. 00 коп., що не перевищує дозволену ціну, згідно чинного законодавства.

Крок цілком логічний тому що, ніхто не міг передбачити по якій вхідній ціні буде завезений даний лікарський засіб на митну територію України. Якщо аптека в тендерній документації вказала  меншу ціну, а оптові постачальники завезли його по максимально дозволеній ціні, в такому випадку ми не змогли виконати свої договірні зобов’язання та забезпечити лікувальну установу.

У зв’язку з тим що, ТзОВ «Аптека №44» заключила угоду з прямим дистриб’ютором, нам вдалось закупити 02.03.2017 року  в компанії ТОВ «БаДМ» «Севоран» значно дешевше від дозволеної ціни, а саме: 4 226 грн. 35 коп. без ПДВ. З

метою недопущення порушення чинного законодавства, ТзОВ «Аптека №44» до вхідної ціни націнила 10 % та ПДВ 7%. Таким чином ціна зафіксована та відпущена лікарні згідно розхідних накладних № РН-ВЗ 00068 від 07.03.17р., та №РН-ВЗ00110 від 03.04.17р., на рівні 4 974 грн. 40 коп., що значно менше дозволеної Постановою КМУ №955 від 17 жовтня 2008 року (5587 грн. 56 коп.) та зазначеної в додатку до заключного договору (5500 грн. 00 коп.).

Звертаємо Вашу увага на професійні дії працівників ТзОВ «Аптека №44», які дозволили Тернопільській комунальні міські лікарні №2 зменшити бюджетні витрати на закупівлю лікарського засобу «Севоран» в розмірі 5 256 грн. 00 коп.

Що стосується комунальної 8 міської міської клінічної лікарні м. Львова то станом на день написання даного роз’яснення ця установа не замовляла у нас лікарський засіб «Севоран». У разі замовлення ТзОВ «Аптека №44» забезпечить лікарню не порушуючи чинне законодавство.

Вважаємо за потрібне вказати, що правильність ціноутворення в ТзОВ «Аптека №44» неодноразово перевіряли  державні органи, які уповноважені слідкувати за ціновою дисципліною. Остання перевірка відбулась Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо дотримання вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у січні 2017 року, по результатах перевірки оформлено акт №1-13/П від 24 січня 2017 року в якому вказано про правильність принципів ціноутворення в ТзОВ «Аптека №44».

Вважаємо за необхідне роз’яснити ситуацію з аптеками які приймали або будуть в майбутньому приймати участь в тендерах.

Звертаємо увагу на те, що до переліку лікарських засобів,  виставлених  на торги Тернопільською та Львівською лікарнею  входили наркотичні засоби, психотропні ліки та лікарські засоби, які виготовляються в умовах аптеки ( порошки фенобарбітал з глюкозою). Ці порошки використовуються для лікування новонароджених малюків в пологових відділеннях та для лікування опіків в дітей, які не можуть проковтнути ліки, що виготовляються у вигляді таблеток.

Для повного забезпечення усіма лікарськими засобами, які замовили лікарні, учасник має мати декілька дозвільних документів (ліцензій):

  1. Роздрібна торгівля лікарськими засобами.
  2. Виробництво лікарських засобів.
  3. Виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, реалізація, знищення, використання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

На жаль, станом на час написання цього листа, таких аптек залишилось критично мала кількість. Якщо заглянути в недалеке минуле, практично всі аптеки, які працювали на  теренах України зобов’язані були займатись перерахованими видами діяльності. Провівши безглузде реформування аптечної служби в 90-х роках минулого століття, ми втратили аптеки, які могли повністю забезпечити лікувальні установи лікарськими засобами. Таких аптек на теренах Львівської області залишилось одиниці. Всі приватні аптечні заклади, які відкрились починаючи з 90-х років минулого столітті і по теперішній час, жодна з них немає бажання займатися забезпеченням лікарень наркотичними засобами та виготовленням ліків, хоча чинне законодавство їм цього не забороняє. Нажаль в функціонуванні сучасних аптек переважає бізнесова складова над медичною, хоча згідно законодавства аптеки є «закладами охорони здоров’я».