- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Київпастранс» під «Євробачення» купив у німців люксовий автобус за 10 мільйонів

[1]КП «Київпастранс» 19 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» новий автобус за 9,95 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [2].

До 20 квітня мали поставити міжміський туристичний автобус підвищеної комфортності Neoplan Cityliner P14 типу N 1216 HD (440) 2016 р. в. із дизельним двигуном Євро 6 на 49-51 місць. Він оснащений системою контролю дорожньої розмітки, регульованим сидінням водія, двохзонним клімат-контролем, туалетом і кухнею з міні-холодильником, кавоваркою, водозливом, бойлером на 5 л та відділенням для столових приладів.

Ціна угоди на 17% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 12,00 млн грн.

Анонімний потенційний учасник вимагав продовжити строк поставки, вважаючи його виписаним під конкретного постачальника, який уже має товар на складі. Замовник відмовив і заявив, що автобус купують для «Євробачення» за розпорядженнями Кабміну №740-р [3] та КМДА №1261 [4].

Єдиний конкурент ТОВ «Амако Україна» пропонував на 0,005%, або 500 грн. нижчу ціну, але згодом відмовився від підписання договору. Засновниками фірми є Саад А.І. Алкораєф із Саудівської Аравії та офшор з острова Мен «Амерікан Машінері Компані Лімітед». Раніше 1% статутного капіталу належав Віталію Скоцику, який був [5] головою наглядової ради групи компаній «Амако» [6] та директором групи компаній «Лендком». Також Скоцик відомий [7] як голова Аграрної партії України.

Українська фірма «МАН Трак енд Бас Юкрейн» [8], якою керує Міхаель Батц, належить німецькому підприємству «МАН Трак Енд Бас Аг» («MAN Truck And Bus Ag»), що входить у «WV Group». Усього з 2009 р. вона виграла три тендери на 103,87 млн грн.

Зокрема у 2015 р. Державна служба України з надзвичайних ситуацій замовила їй пожежно-рятувальних автомобілів на 92,55 млн грн. [9] Генпрокуратура порушила щодо цієї закупівлі кримінальне провадження. Слідство встановило [10], що тодішній замголови ДСНС Олег Авер’янов вступив у змову з комерційними директорами німецького представництва та єдиного допущеного конкурента ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» «з метою заволодіння державними грошовими коштами» за такою схемою. «Ман трак енд бас Юкрейн» уклало угоду з «Пожмашиною» про те, що остання виготовлятиме навісне обладнання для подальшого встановлення на німецькі шасі. А переможець тендеру перераховуватиме «Пожмашині» гроші, які йому платитиме ДСНС. І зрештою саме на «Пожмашину» пішла левова частина авансу від ДСНС (18 з 22 мільйонів). Далі ці гроші перерахували на фірму «Альянс-агро», візитки якої згодом під час обшуку були знайдені у квартирі Авер’янова [11] (детальніше про це читайте у статі «Розплата з Ляшком» [12]).