- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Залізниця отримала дозвіл на закупівлю старого дешевого литва за 111 мільйонів, яке китайці не встигли загнати росіянам (виправлено)

(виправлено у частині претензій до сертифікатів – залізниця на цьому тендері дозволила такий вид завірки копій, тому не мусить виганяти з тендеру лише за печатки, як про це йшлось у оригінальній версії новини)

Антимонопольний комітет не задовольнив скарги «Кременчуцького сталеливарного заводу» і фірми «Extrede imports llp» (Лондон) на дискримінаційні вимоги філії «Дарницький вагоноремонтний завод» ПАТ «Українська залізниця» по тендерам на бокові рами та надресорні балки на загальну очікувану [1] суму [2] 110,59 млн грн.

Залізничники встановили вимоги, яким дозволили постачати імпортне литво виготовлене з 1 січня 2013 року.

На ці торги подали заявки дві компанії – ТОВ «Центр промислового субконтрактинга» і ТДВ «Інтерресурси» на китайську продукцію.

[3] [4]

Обидві фірми у своїх заявках надали копії одних і тих самих сертифікатів на продукцію «Ружоуськой компанії Тіанруй по виробництву запасних частин локомотивів та вагонів» (Китай).

Ці сертифікати ще у 2013 році були видані Білоруським державним університетом транспорту. При цьому на копіях цих сертифікатів стоять печатки самих компаній, що беруть участь у тендері.

[5] [6]

На цьому тендері залізниця дозволила завірку копій печатками самих фірм. Відтак за печатки на копії старих білоруських сертифікатів можна не відхиляти заявку “Інтерресурсу”.

Претензії Кременчуцького заводу і лондонської фірми стосувались різних обмежень, які нібито заважали їм взяти участь у торгах, та дозволу залізничників купувати литво 2013 року.

Український завод вважає, що дозвіл купувати стару продукцію не дозволяє конкурувати з нею виробникам з новим литвом. У тому числі через те, що до 2016 року діяли технічні стандарти з нижчими вимогами до сталі, з якої роблять литво. Лондонська фірма завважила, що обмеження 2013 роком не дозволяє взяти участь у торгах власникам ще більш старого товару.

В обох випадках АМКУ відмовив скаржникам у їхніх вимогах до замовника внести зміни у тендерну документацію.

Також наразі Дарницький ВРЗ оголосив ще один тендер на вагонне литво на суму 256,24 млн грн. [7] Тут вже також подана скарга до АМКУ, однак рішення по ній ще нема, також ще ніхто не подавав заявки на участь у торгах.

За даними [8] фіндиректора Кременчуцького заводу Ростислава Дуброва, залізниця зрештою закупить вагонокомплекти, які зберігаються на складах у Китаї з 2013 року.

«Починаючи з 2010 року, в Росії спостерігався справжній бум вагонобудування. Окремі російські підприємства, зокрема, виробляє крім вагонів танки, “Уралвагонзавод”, намагався розмістити замовлення на лиття не в Україні, а в Китаї », – повідомив Дубров.

За його словами, в стислі терміни китайські заводи налагодили виробництво лиття. Однак більша його частина так і залишилася незатребуваною, оскільки російська влада в останній момент перекрили доступ лиття з Китаю, зробивши ставку на власне виробництво. І зараз ось це не забране росіянами литво може потрапити на «Укрзалізницю».

При цьому представник Кременчуцького заводу вказав, що його підприємство, а також «Азовмаш», не подали заявки на ці торги, оскільки очікувана ціна є нижчою від бажаної українськими виробниками.

Кропивницьке ТДВ «Інтерресурси» належить колишньому голові міськвиконкому Кіровограду (1986-1989 р.р.) Миколі Москаленко і його сину Кирилу, який займає посаду керівника підприємства.

Засновником київського ТОВ  «Центр промислового субконтрактинга» є Ілля Чайковський.