«Енергоатом» застрахувався у ядерного пулу за 186 мільйонів
17.04.2017   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 12 квітня уклав угоду з ПАТ «Просто-Страхування» про обов’язкове страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду в 2017 році. Вартість угоди склала 185,83 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Тендер провели за переговорною процедурою, бо «Просто-Страхування» є уповноваженою компанією об’єднання українських страховиків «Ядерний страховий пул».

Зараз до пулу, створеного у 2003 р., входять 23 компанії, чиї активи покривають 6 млн спеціальних прав запозичення (СПЗ) зі 150 млн, передбачених Законом України «Про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення». Решту перестрахують в іноземних пулах: американському, британському, швейцарському, німецькому, французькому, японському, китайському, чеському, російському тощо.

За нинішньою угодою, страхова сума становить 150 млн СПЗ, страховий тариф – 3,38% від страхової суми, а страховий платіж – 5,07 млн СПЗ, що еквівалентно 185,83 млн грн. за курсом НБУ на 2 березня. Оплату проведуть чотирма платежами по 1,27 млн СПЗ до 15 травня, 10 серпня і 10 листопада 2017 р. та 10 лютого 2018 р.

«Просто-Страхування», яким керує Ігор Крашенінніков, до січня належало кіпрській фірмі «Астровей Лімітед» («Astroway Limited»). Нинішній власник у Smida не вказаний.

Раніше кінцевими бенефіціарами значилися Сергій та Микола Саркісови – президент і віце-президент російської компанії «РЕСО-Гарантия» з групи «РЕСО», учасником якої раніше була й сама українська фірма. Саркісови входять у список 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією «Forbes». Наприкінці 2016 р. вони були переобрані членами наглядової ради «Просто-Страхування».

У березні Печерський районний суд Києва заарештував головний офіс «Просто-Страхування». Нацполіція з жовтня 2015 р. розслідує спробу заволодіння часткою фізособи у ТОВ «Інвестиційний консалтинг» іншими двома фізособами. За даними слідства, останні є бенефіціарами «Просто-Страхування». Нещодавно арешт був знятий.

Нагадаємо, торік атомники страхували ядерну шкоду у «Просто-Страхування» за 184,01 млн грн., у 2015 р. – у ПрАТ Страхова компанія «Арма», а до того – у ПАТ «Акціонерна страхова компанія «ІНГО Україна», яка донедавна належала російському ЗАТ «ІнВест-Поліс» – дочірній фірмі СПАТ «Інгосстрах».