- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

За рік хімія для «Сумихімпрому» від оточення Фірташа у валюті подорожчала на 22%

ПАТ «Сумихімпром» 12 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Титан України» тригідрат оксиду алюмінію за 34,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Цьогоріч поставлять 2 тис тонн піску тригідрату оксиду алюмінію вологого по 17 148 грн./т ($638 по курсу) у перерахунку на 100% Al2O3. Договір передбачає оплату протягом півроку після поставки.

У лютому 2016 року підприємство купило цю речовину по 13 493 грн. [2], що тоді дорівнювало $495. Відтак у доларовому еквіваленті за рік ціна зросла на 22%.

Нині у відкритих джерелах хімікат можна знайти у продажу без урахування доставки за гуртовою ціною 15 тис грн. [3] (невідомо, з ПДВ чи без).

Фірма «Титан України» раніше була записана на Миколу Миколайовича Михайлова. Особа з таким ПІБ відома як помічник [4] народного депутата від «Опозиційного блоку» Олександра Нечаєва, який був головою правління ЗАТ «Кримський Титан» Дмитра Фірташа. Нині «Титан України» оформлено на кіпрську компанію «Фебрі Трейдінг Лімітед», а директором є Петро Дишловий.

Усього з 2010 року переможець разом зі своєю Запорізькою філією виграв тендерів на 2,58 млрд грн.

Єдиним конкурентом було дніпровське ТОВ «Підприємство матеріально-технічного забезпечення «Інженерний центр «Реагент» Андрія і Лариси Зінухових, Романа Токмачова, Євгенія Половнікова та Інни Цуненко. Вони також володіли ТОВ «ТД Реагент», яке у 2010-2012 роках виграло тендерів на 69,31 млн грн. Зараз цю фірму зареєстровано в Мукачеві на кримчанина Аркадія Щупляка.

Крім того, Половніков і Зінухова були власниками нині ліквідованого ТОВ «Борпродукт».

Сам «ІЦ «Реагент» з 2010 року отримав держпідрядів на 95,27 млн грн.