Насалик пропонує продовжити надзвичайні заходи і нарешті брати вугілля у Польщі та портах більше, ніж у терористів
16.03.2017   //  

Міністерство енергетики та вуглепрому пропонує Кабінету міністрів продовжити дію тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії. Відповідний проект рішення сьогодні 16 березня внесений у порядок денний уряду міністром Ігорем Насаликом.

Пропонується продовжити ще на один місяць заходи, які були введені Кабміном 15 лютого. У пояснювальній записці ця необхідність обґрунтовується необхідністю економити вугілля, з нестачею якого стикнулись на ТЕС України через блокаду залізничного сполучення з неконтрольованою Україною частиною Донбасу.

«Станом на 14 березня запаси вугілля на складах ТЕС становлять 1 755 тис тонн, у тому числі антрацитової групи 650 тис тонн, газової групи – 1 105 тис тонн», – повідомляється у пояснювальній записці за підписом Насалика.

При цьому половина антрациту – 318 тис тонн зосереджено на складах Луганської ТЕС Ріната Ахметова, яка працює виключно на виділений енергорайон Луганської області і не дає електроенергію у загальну систему України.

Щоденно на всіх ТЕС спалюється 10-15 тис тонн антрациту. Відтак на всіх інших ТЕС антрациту зараз менше від незнижуваного запасу, встановленого правилами Оптового ринку електроенергії:

  • Трипільська ТЕС «Центренерго» має 62 тис тонн антрациту при необхідному мінімумі 100 тис тонн і цього вистачить на 12 діб;
  • Зміївська ТЕС державного «Центренерго» має 92 тис тонн (мінімум не вказано), вистачить на 15 діб роботи;
  • Слов’янська ТЕС «Донбасенерго» – 38 тис тонн при мінімумі 40 тис тонн, 6 діб роботи, але тут вугільну генерацію зупинено, теплопостачання Миколаївки здійснюється на одному газовому котлогенераторі;
  • Криворізька ТЕС «ДТЕК Дніпроенерго» – 72 тис тонн при мінімумі 130 тис тонн, строк роботи не вказано;
  • Придніпровська ТЕС «ДТЕК Дніпроенерго» – 68 тис тонн при мінімумі 100 тис тонн, 12 діб.

Вжиття тимчасових надзвичайних заходів дозволило знизити обертовий резерв потужності на ТЕС з 700 МВт в штатному режимі до 400 МВт з щодобовою економією 3 тис тонн вугілля.

Енергоблоками АЕС у лютому вироблено 422 млн кВт*год та заплановано 300 млн кВт*год у березні.

У 2017 році на виробництво електроенергії необхідно 25,9 млн тонн вугілля, у тому числі 8,7 млн тонн антрациту, з яких починаючи з березня необхідно імпортувати 4,7 млн грн., вказано у документі з підписом Насалика.

Відповідно до прогнозної структури палива ТЕС та ТЕЦ на березень-грудень 2017 року заплановано надходження 22 млн тонн вугілля, у тому числі:

  • Антрацитової групи – 6,7 млн тон (з ресурсів ДТЕК 1,1 млн тонн, з неконтрольованих територій – 0,8 млн тонн та з портів – 4,8 млн тонн);
  • Газової групи – 15,3 млн тонн (від ДП «Держвуглепостач» 3,1 млн тонн, з ресурсів ДТЕК 11,1 млн тонн, з НКТ – 0,4 млн тонн та за імпортом з Польщі – 0,6 млн тонн).

Нагадаємо, з середини лютого постачання вугілля з ОРДЛО блокувалось у порядку особистої ініціативи кількох народних депутатів від «Самопомочі» та їх прибічників з числа ветеранів АТО.

15 березня про офіційне припинення залізничного сполучення з контрольованою проросійськими терористами частиною Донбасу заявив президент Петро Порошенко.