Суд відпустив Кацубу на волю (оновлено)
15.03.2017   //  

(додано дані щодо вироку)

Шевченківський районний суд 10 березня у складі суддів Євгена Мартинова, Олени Мєлєшак та Віталія Циктіча відпустив на волю Олександра Кацубу. Також суд зняв арешт із майна Кацуби, куди, зокрема, входять і паспорти – український та закордонний.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості між колишнім заступником голови правління «Нафтогазу Україна» Олександром Кацубою і заступником генпрокурора Столярчуком, що здійснює повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні.

Суд присудив злочинцю покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік 5 місяців за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

При цьому Кацубі врахували термін попереднього ув’язнення в Київському СІЗО з 17 червня 2016 року з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Після цього суд постановив: «У зв’язку з повним відбуттям покарання, Кацубу А.В. звільнити з під варти з зали суду негайно після проголошення вироку. Запобіжний захід до набрання вироком законної сили стосовно Кацуби А.В. не обирати».

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила “Українській правді”, що Кацубу випустили кілька днів тому.

“Він пішов на угоду зі слідством, заплатив 100 мільйонів у бюджет і дав важливі покази. Суд був минулого тижня, проводився у закритому режимі – у нього умовний термін”, – зазначила речниця генпрокурора Юрія Луценка. Інших деталей у Генпрокуратурі поки не розкривають.

З наявної у «Наших грошей» інформації, у судовому вироку вказано, що дії Кацуби по різним епізодам злочинної діяльності призвели до збитків держави на суму понад $1 мільярд. Компенсовані 100 млн грн. за нинішнім курсом становлять близько $3,5 млн, або 0,35%.

Рішення про затвердження угоди злодія та прокурорів було прийнято на засіданні, з якого суд вигнав журналіста «Наших грошей» по клопотанню  прокурора ГПУ Адріана Лупу і адвокатів Кацуби. Відтак засідання пройшло за закритими дверима і Генпрокуратура не звітувала публічно про його результати.

Нагадаємо, Генпрокуратура вела справу про розкрадання в системі «Нафтогазу» за часів Януковича. Заа версією слідства, Кацуба-молодший допоміг компанії Курченка «Газ України 2020» вкрасти у держкомпанії бензину на 500 млн. грн. (близько $63 млн за курсом того часу).

У лютому генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Кацуба пішов на співпрацю зі слідством у вигляді виплаті державі 100 млн грн. (близько $3,5 млн за нинішнім курсом) як компенсації причинених збитків. Цей внесок мав стати передумовою розгляду судом угоди про визнання вини і визначення покарання.

Деталі про звільнення Олександра Кацуби читайте на «Наших грошах» найближчим часом.