- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Одесаобленерго» відписало 62 мільйони на компактну підстанцію в центрі Одеси

ПАТ «Одесаобленерго» 7 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Електротехнічна компанія «Система» електрошафи КРУЕ-110 кВ для підстанції ПС «Ювілейна» за 62,04 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

До кінця 2018 р. поставлять комплекс «КРУЕ-110 кВ – Силовий трансформатор» у складі:

Питома вартість трансформаторів з урахуванням решти обладнання становить $46,3 тис за один МегаВольтАмпер потужності.

Це дорожче від інших тендерних цін [2] на трансформатори такої потужності. Але компактна підстанція КРУЕ коштує більше, ніж відкриті та закриті підстанції, які займають більше місця. ПС «Ювілейна» [3] розташована у двоповерховій будівлі в районі Старобазарного скверу та обслуговує споживачів історичного центру Одеси, району ринку «Привоз» і частини «Молдаванки».

Виробниками є компанії «CG Electric Systems Hungary Zrt.» (Угорщина) та «Crompton Greaves Ltd.» (Індія). Гарантійний строк становить два роки з моменту поставки.

Ціна угоди на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі, яка становила 62,20 млн грн.

Єдиним конкурентом переможця було івано-франківське ТОВ «Електросвіт» Сергія Бикова із різницею в ціні 0,003%.

Нині київська «Електротехнічна компанія «Система» [4] записана на латвійську фірму «ЕК «Система». Кінцевими бенефіціарами є брати Борис [5] і Марк [6] Адамовські, а директором – В’ячеслав Ігорович Кириленко (не плутати з екс-міністром культури В’ячеславом Анатолійовичем Кириленком).

Раніше засновником була фірма «Сі.Джі.Джі.Глобал Лімітед» із Гонконгу. За даними Гонконгзького реєстру, власниками «C.G.G.Global limited» зі статутним фондом 10 тис гонконзьких доларів є вірґінська «Quentin Dorward LTD» і панамська «Victoria Trading Corp.».

За даними панамського реєстру, станом на 2010 р. директорські функції компанії було покладено на три панамські офшори – «Cascado AG»,«Integri S.A.» і «Systemo AG». Усі вони є частиною глобальної павутини «прокладок», якими в той чи інший час номінально керували латвійці Стан Горін та Ерік Ванагельс, відомі за історією з «вишкою Бойка».

Основним власником «Одесаобленерго» є група «VS Energy» екс-депутата російської Держдуми Олександра Бабакова та групи авторитетних бізнесменів відомих як «лужниківські».