- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Прокурор не прийшов на апеляцію по справі Клименка про незаконну компенсацію ПДВ «фіктарям»

[1]Адвокат екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка Сергій Титаренко звернувся до Апеляційного суду Києва із клопотанням, щоб дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування по його підзахисному давав не Голосіївський районний, а Печерський суд Києва, повідомляє з зали суду кореспондент «Наших грошей».

Суд відмовив адвокату Клименка. Прокурор на дане судове засідання не з’явився, хоч був повідомлений належним чином.

У попередніх судових засіданнях по Клименку брала участь прокурор у кримінальному проваджені-заступник начальника управління з питань представництва інтересів громадян або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим ГПУ Ольга Миргородська.

1 березня 2017 року Голосіївський районний суд Києва дозволив здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні по Клименку. Воно є першим кроком до заочного проведення досудового розслідування та направлення справи Клименка до суду.

Адвокат Клименка неодноразово намагався відвести [2] слідчих суддів Голосіївського районного суду та звертав увагу на низку процесуальних порушень. Один із моментів був у тому, що автоматичний розподіл по одному з засідань було проведено напередодні суду о 7 годині 56 хвилин 52 секунди, однак суд у той день офіційно почав працювати о 9 годині ранку.  Тобто, розподіл було проведено більш ніж за годину до відкриття суду. А в день, коли суд дав дозвіл на здійснення досудового, розподіл провели за хвилину до початку робочого дня.

Олександр Клименко підозрюється в тому, що з квітня 2012 по вересень 2013 у складі створеної й очолюваної екс-президентом Віктором Януковичем злочиної організації заволодів 3,17 млрд грн державних коштів – незаконно компенсував ПДВ на рахунки фіктивних підприємств. Ці злочини передбачені ч. 1 ст. 255, ч.4 ст. 28, ч.5 ст. 191, ч. 4 ст. 205 та ч.1 ст 366 Кримінального кодексу. Найбільший максимальний термін позбавлення волі по 255 статті – від 5 до 12 років.

Олександр Клименко з 2014 року перебуває у національному розшуку по іншому кримінальному провадженню, яке зараз зупинене.