- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Невідома фірма по схемі оточення Авакова отримало родовище для пошуку алмазів на Дніпрі

Суд зобов’язав Державну службу геології та надр видати ТОВ «ЄвроГаз Мінералс» спецдозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Середньопридніпровського блока Українського щита.

Таке рішення [1] прийняв Львівський окружний адміністративний суд.

З матеріалів судової справи відомо, що на початку березня 2016 року «ЄвроГаз Мінералс» звернулося до Держгеонадр з проханням надати в обхід аукціону спецдозвіл для робіт на Середньопридніпровському блоці Українського щита для виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів, як можливих корінних джерел алмазів у Дніпропетровській області. В пакеті документів фірма договір оренди майнового комплексу.

Протягом відведених законодавством 60 днів Держгеонадр ніякої відповіді фірмі не надала. А вже про закінченні цього терміну Держгеонадр повернула документи через відсутність інформації про потужності підприємства.

Після цього «ЄвроГаз Мінералс» звернулося до суду з вимогою зобов’язати Держгеонадр видати йому спецдозвіл.

В суді Держгеонадр заявило, що під час розгляду заяви «ЄвроГаз Мінералс» в квітні минулого року вступила в дію постанова уряду, яка заборонила видавати спецдозволи без проведення аукціону. Навіть якщо у заявника є в користуванні майновий комплекс.

Але суд погодився з фірмою, що урядові зміни почали діяти вже після подачі заявки. Суд також вирішив, що відсутність відповіді Держгеонадр у встановлений строк на заявку «ЄвроГаз Мінералс» є «мовчазною згодою» чиновників на видачу дозвільних документів, а тому позов фірми задовольнив.

ТОВ «ЄвроГаз Мінералс» було зареєстроване в кінці жовтня 2015 року у Львові. Бенефіціаром вказаний німець Вольфганг Раубаль. Очолює фірму Юрій Колтун. Він також є керівником іншої фірми Раубаля – ТОВ «Захід-Єврогаз», офіційним засновником якої є польська компанія «Єврогаз Полска». В 2010 році Раубаль заявляв [2] про плани з видобутку сланцевого газу на заході України.

Колтун раніше був засновником ТОВ «Експо», зараз власниками фірми є Колесніченко Андрій Юрійович та Колесніченко Юрій Вікторович. Раніше низка їх фірм намагалася [3] отримати в користування родовища бурштину на Волині. Людина з ПІБ Колесніченко Андрій Юрійович раніше була помічником народного депутата Петра Ющенка – рідного брата екс-президента Віктора Ющенка.

Нагадаємо, раніше за ідентичною схемою через суд отримали [4] спецдозволи низка фірм, які наближені до оточення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

На території Українського щита раніше були виявлені корінні родовища алмазів, це одна з не багатьох ділянок  в країні, де існують перспективи видобутку коштовного каміння.